Kennismaken met… Ronny Birdja (VV Desk VR1)

Kaatsheuvel – In de rubriek “Kennismaken met…” stellen we iedere week een andere speler, trainer, scheidsrechter of ander verenigingslid voor aan de volgers van De Langstraat Voetbal. Deze week hebben we Ronny Birdja aan het woord.

Sinds 2011 is hij actief als trainer in het vrouwenvoetbal, een van de snelst groeiende sporten in Nederland. Na een kampioenschap met VV Gilze VR1 in de derde klasse, trainde hij Gilze één seizoen in de tweede klasse. Na de overstap naar SSC’55 VR1 volgde direct een kampioenschap in de vijfde klasse. Sinds dit seizoen is hij de eindverantwoordelijke bij VV Desk VR1. Aansprekende resultaten, toch vind hij het belangrijker om het vrouwenvoetbal een boost te geven en te bouwen aan een gedegen organisatie. Tijd voor een nadere kennismaking met Ronny Birdja.

Algemene gegevens

NaamRonny Birdja
Actief bijHoofdtrainer van VV Desk VR1 sinds juli 2020
Actief geweest bijHoofdtrainer van de vrouwenteams bij: SSC’55 (2017-2020), Gilze (2015-2017) en RWB (2011-2015)
Mooiste voetbaltenue SSC’55
VoetbalschoenenAdidas Copa Mundials
Mooiste sportparkHet sportpark van VV Gilze

Ronny, stel jezelf eens voor aan de volgers van De Langstraat Voetbal?
“Ik ben Ronny Birdja, 42 jaar oud en woon in Waalwijk met mijn vrouw Nathalie en twee kinderen Raf en Jill. In het dagelijks leven ben ik werkzaam bij Dingemans Elementenbouw in Kaatsheuvel. Daar zorg ik ervoor dat alles loopt en draait en dat we de dag probleemloos door komen. Als hobby naast het voetbal vind ik het supergaaf om de Formule 1 te volgen.

Als voetballer ben ik als aanvallende middenvelder of aanvaller actief geweest bij een aantal regionale clubs: SSC’55, VV Desk, DVVC en Berkdijk. In 2006 heb ik mijn eerste stappen gezet als trainer. Eerst als assistent-trainer, vervolgens als trainer bij de jeugd en sinds 2011 ben ik actief als trainer in het vrouwenvoetbal.”

Wat zijn op voetbalgebied je sterke en zwakke punten?
“Ik ben een trainer die van georganiseerd, dominant en aanvallend voetbal houdt. Dit is denk ik ook mijn sterk punt: het neerzetten van een sterk team, iets wat met tot nog toe op verschillende niveaus is gelukt.

Een zwak punt is dat ik af en toe vanuit de emotie reageer. Met name op een beslissing genomen door een scheidsrechter.”

Wat is je mooiste voetbalherinnering?
“Dat zijn er meerdere, ik ben als trainer bij de dames van RWB, Gilze en SSC’55 kampioen geworden en dat waren stuk voor stuk echt onvergetelijke momenten.

Bij Gilze moest de kampioenswedstrijd gespeeld worden uit bij Bavel. Het was prachtig weer, er stonden rond de 200 mensen langs de lijn en de feestavond was al gepland. Alleen verloren we daar met 3-1. Iedereen baalde vreselijk. Gelukkig liet Bavel de week erna punten liggen en wonen wij wel van Terneuzen. Hierdoor waren we alsnog kampioen. Wat een feest was dat!”

Wie is je meest opvallende (oud-)teamgenoot?
Met een grote glimlach: “Dat is toch William Nieuwehuizen geweest bij vv Berkdijk. Hij is maar 1 meter 50 groot, maar voetballen dat kon hij geweldig.”

Van welke trainer heb je het meeste geleerd?
“Dan Kies ik voor Fred Balvers. Dat was echt een trainer die zowel boven een groep als tussen de jongen stond. Het was een rustige man die precies wist wat hij wilde en zo iedereen kon prikkelen, zodat ze elke wedstrijd volle bak voor hem gingen.”

Wat zijn je ambities binnen de voetballerij?
“Ambities zijn er genoeg. Ik had eigenlijk al bezig willen zijn met de opleiding UEFA B, maar door de corona heb ik dat moeten uitstellen. Zodra het weer kan, wil ik daar zo snel mogelijk mee beginnen. Ik zou in de toekomst nog graag als trainer de overstap willen maken naar het mannenvoetbal.”

Wat is voor jou de meest opvallende regio club?
“Dat is toch SSC’55. De club waar het voor mij als voetballer en trainer is begonnen. Ik vind het een erg fijne, warme club waar het voor mij als thuiskomen voelt. Toen ik als trainer van de dames bij SSC’55 terug kwam werd ik dan ook met open armen ontvangen.”

Wie is voor jou de beste speler uit de regio?
“Dat kan er voor mij maar één zijn: Frank ter Schiphorst. Hij had al lang bij een andere club kunnen voetballen, omdat hij zeker de kwaliteiten heeft om op een hoger niveau te acteren. Ik vind het mooi dat hij toch zijn clubje trouw is gebleven en elke week weer zijn beste beentje voorzet om in de basis te staan.”

Wat zou je graag nog kwijt willen?
“Hopelijk mogen we snel weer trainen en voetballen en kunnen we misschien nog wat wedstrijden spelen dit seizoen. Maar het belangrijkste vind ik: blijf gezond allemaal!”

Foto: archief VV DESK