Ingo van Weert over zijn avontuur bij het Poolse Stomil Olsztyn

Olsztyn – Als jeugdspeler van Vlijmense Boys werd Ingo van Weert in 2003 gescout door RKC Waalwijk. In totaal was hij zeventien jaar speler bij RKC en maakte hij er vele hoogte- en dieptepunten mee. Afgelopen zomer verscheen het bericht dat Van Weert de overstap naar het buitenland zou gaan maken. Een langgekoesterde wens ging in vervulling met een overstap naar het Poolse Stomil Olsztyn spelend in de I Liga van Polen.

Over deze overstap vertelt Van Weert dat het altijd zijn droom is geweest om in het buitenland aan de slag te kunnen. “Ik wilde dit voornamelijk om mezelf op een andere plek dan Nederland te laten zien, in een andere omgeving dan de vertrouwde omgeving in Waalwijk. Dit is denk ik goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Maar ook op voetbalgebied besteden ze hier aan net wat andere dingen aandacht. Waardoor je ook een completere speler wordt.”

Wennen aan een ander leven
De eerste maanden waren wennen op verschillende vlakken. Voor Van Weert was het de eerste keer dat hij echt uit zijn vertrouwde omgeving stapte. Hierdoor had hij in het begin het gevoel in het diepe gegooid te worden. ”Natuurlijk was dit in het begin erg lastig maar vooral de laatste maanden voelde ik me meer en meer op mijn plek. Hierdoor heb ik nu ook beter contact met de Poolse jongens. Communiceren was in het begin erg lastig, de meeste spreken slecht of zelfs geen Engels en ook bij trainingen en wedstrijden wordt alles in het Pools gezegd. Hierdoor was het lastig om te begrijpen hoe de trainer het wilde hebben.”

Over het leven in Polen is van Weert duidelijk: “Het leven in Polen bevalt goed.” Hij woont in een redelijke grote stad, te vergelijken met bijvoorbeeld Tilburg of Den Bosch. De stad heeft een mooi, historisch centrum met veel restaurants en er is een groot winkelcentrum waar alle bekende merken te koop zijn. Rondom de stad Olsztyn is ook voldoende mooie natuur met verschillende meertjes, om te ontspannen.

Terugblik op carrière in Nederland
In 17 jaar bij RKC Waalwijk heeft Van Weert de nodige herinneringen en ervaringen opgedaan. Terugkijkend op deze periode zegt hij het volgende: “Als ik kijk naar mijn persoonlijke hoogtepunten zijn er een aantal momenten die me bij zullen blijven. Mijn debuut in de Eredivisie in 2013 tegen FC Twente blijft een van mijn mooiste hoogtepunten, omdat je daar vanaf je 10e tot je 19e naar toe hebt gewerkt. In de jaren daarna heb ik ook mooie momenten meegemaakt zoals mijn eerste doelpunt uit tegen Sparta Rotterdam en de gelijkmaker in de allerlaatste minuut tegen FC Den Bosch thuis. Ook de overwinning tegen PSV in de beker waarin ik de 1-1 binnenkopte blijft voor mij speciaal evenals mijn eerste doelpunt in de Eredivisie uit tegen FC Twente in 2019.

Als team natuurlijk de promotie naar de Eredivisie na de bizarre ontknoping tegen Go Ahead Eagles. Ik ben ook trots dat ik in deze wedstrijd minuten heb gemaakt en onderdeel was van het team dat promoveerde. De daaropvolgende huldiging op het Raadhuisplein in Waalwijk is ook een moment dat ik nooit meer vergeet.”

Huidige situatie
Vragend naar de huidige situatie in Polen, blijkt deze in grote lijnen overeen te komen met de situatie hier. “Toen ik hier in augustus aankwam was het allemaal nog redelijk los qua maatregelen. Zo kon je gewoon uiteten en de cafeetjes en winkels waren nog open. Enige tijd was zelfs publiek bij de wedstrijden nog toegestaan terwijl dat in Nederland al niet meer mocht. Op dit moment is het wel veel strenger geworden. Het is nu voor iedereen verplicht om een mondkapje te dragen op straat en ook hier zijn nu alle scholen en niet essentiële winkels dicht. Op dit moment is hier in Polen net zoals in Nederland een lockdown van kracht, al heb ik geen idee hoelang dit nog gaat duren en of dit nog verlengt gaat worden”.

Het niveau
De I Liga is het tweede niveau van Polen (vergelijkbaar met de Nederlandse Eerste Divisie, red.) en volgens Van Weert is het niveau lang niet zo slecht als de meeste Nederlanders denken. “Je moet niet vergeten dat Polen veel groter is dan Nederland. Ze hebben hier zelfs nog een derde niveau (II Liga, red.) dat ook volledig professioneel is. In Polen zijn ze echt wel professioneel op het gebied van voetbal. Ik denk dat het niveau vergelijkbaar is met de bovenkant van de Eerste Divisie in Nederland.”

In Nederland is het wat lastiger om zijn verrichtingen in Polen te volgen. Na zeventien wedstrijden deed Van Weert pas in acht wedstrijden mee. Ondanks het feit dat hij hier niet tevreden mee is, is er wel een logische verklaring voor: “Ik ben met een achterstand begonnen. Toen ik hier aankwam waren de jongens hier net klaar met de competitie en dus topfit. Omdat de competitie in Nederland in maart stop werd gezet, had ik zelf al zeven maanden geen wedstrijd gespeeld. Ik had daarom eerst nog wat meer tijd nodig om aan te sluiten.” Eenmaal fit draaide het team goed waardoor hij op zijn kans moest wachten. Tegen het einde van het jaar volgde al meer speeltijd, al was dat nog niet geheel naar tevredenheid. Zijn ambities zijn kraakhelder. Hij wil zoveel mogelijk spelen en hopelijk nog een stap maken in Polen of ergens anders.

Foto: Stomil Olsztyn