Patrick Berkelmans ziet wel wat er op zijn pad komt

Waalwijk – Enige tijd geleden verscheen het bericht dat er na twee seizoenen een einde komt aan de samenwerking tussen Patrick Berkelmans en WSC. Na eerder gewerkt te hebben bij RWB, VV DESK, SV Capelle, VV Baardwijk en Nieuwkuijk is dit alweer de zesde regionale club die onder leiding staat van de ervaren Waalwijkse oefenmeester. We gingen met hem in gesprek over de afgelopen twee seizoenen bij WSC en keken ook alvast kort vooruit. 

Doelstellingen bij WSC
Bij zijn aanstelling als hoofdtrainer van WSC kreeg Berkelmans de taak om de clubcultuur te veranderen. Nadat er jarenlang spelers van buitenaf speelden in WSC 1 kreeg hij een aantal doelstellingen mee. Het eerste doel was het eerste elftal opnieuw een WSC-gezicht geven. “Met het terughalen van oud-leden en spelers die voorheen in WSC 2 speelden is deze doelstelling zeker behaald. Door het inpassen van meerdere jeugdspelers bestaat het eerste elftal nu voor de helft uit eerste- en tweedejaars seniorspelers. We hebben dus een echt jong elftal.”

Een ander doel was het vergroten van de betrokkenheid van alle leden bij WSC 1. Hierover zegt Berkelmans: “Dat het gaandeweg de seizoenen steeds drukker werd langs de lijn en in de kantine, is een teken dat de goede weg voor het behalen van deze doelstelling ook ingeslagen is.”

De laatste maar misschien wel belangrijkste doelstelling was, ondanks de cultuuromslag, niet degraderen met WSC 1. “Na een hele goede start in het eerste seizoen stonden we in de middenmoot toen de competitie werd stopgezet. Daar staan we deze jaargang weer. Hopelijk kunnen we het seizoen nog uitspelen en de weg naar boven verder inzetten.”

Berkelmans kijkt met een positief gevoel terug op de afgelopen twee seizoenen bij WSC, getuige zijn uitspraak: “Bij WSC heb ik tot nu toe een prima tijd. Sowieso zal dat ook het laatste half jaar als hoofdtrainer zo zijn. Het was behoorlijk veel werk. Na vallen en opstaan zag je stukje bij beetje de veranderingen komen. Op het einde van dit seizoen kun je pas zeggen of mijn missie helemaal geslaagd is. Daar heb ik overigens alle vertrouwen in.”

Plannen voor de toekomst
Na meer dan vijftien seizoenen als hoofdtrainer heeft de gymdocent het nodige meegemaakt. Hij omschrijft zichzelf als een betrokken trainer die er altijd is. Daaraan voegt hij toe: “Verder zou ik mezelf omschrijven als open, eerlijk, streng maar rechtvaardig. Ik kan er niet zo goed tegen als spelers er de kantjes vanaf lopen en er dus niet maximaal voor gaan om de beoogde resultaten te halen. Dit proces start al op de trainingen.”

Voor de trainer is zijn favoriete speelwijze die waarmee je wint. “Op amateurniveau ben je afhankelijk van de spelerskwaliteiten. Goed kijken wat je in huis hebt en daar een strijdwijze op aanpassen is een van de dingen waar ik me bij iedere club aan vastgehouden heb. Volgens mij past dit het beste bij alle clubs waar het eerste elftal bestaat uit eigen jongens.

Wanneer een amateurclub al zijn jeugdelftallen al jarenlang in hetzelfde systeem laat spelen is het een ander verhaal. Dan moet je in de sollicitatieprocedure aan een nieuwe hoofdtrainer als opdracht meegeven ook dit systeem te moeten spelen. De spelers die doorkomen uit de jeugd weten dan precies wat er van hen verwacht wordt. Er zijn overigens maar weinig amateurclubs die op deze manier werken.” 

Voor volgend seizoen zijn de plannen voor Berkelmans nog onduidelijk. “Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Voetbal is voor mij een hobby. En een hobby doe je voor je plezier. Dit heb ik altijd zo gedaan en zal ik blijven doen. In wat voor vorm dan ook zal ik dus bij deze tak van sport betrokken blijven.”

Foto: archief WSC Waalwijk