Kennismaken met… Luke van Overbeek (Trainer VV Dongen Zaterdag 1)

Dongen – In onze wekelijkse rubriek “Kennismaken met…” komt dit keer Luke van Overbeek aan het woord. Sinds de zomer van 2020 is de 27-jarige hoofdtrainer verantwoordelijk voor VV Dongen Zaterdag 1. Met dit in 2019 opgerichte team wil VV Dongen de stap van de jeugdopleiding naar het eerste elftal verkleinen. Benieuwd naar hoe het trainerschap bij de senioren hem bevalt, gingen we met elkaar in gesprek.

Algemene gegevens

NaamLuke van Overbeek
Actief bij (en als wat)Trainer VV Dongen Zaterdag 1 sinds juli 2020
Actief geweest bijTrainer van de jeugdteams van VV Dongen Brabant United (destijds de jeugdopleiding van RKC Waalwijk en FC Den Bosch samen)
Mooiste voetbaltenueIk moet zeggen dat ik hier niet echt een voorkeur voor heb, maar als ik dan echt zou moeten kiezen misschien toch wel het Oranje van het Nederlands Elftal, omdat dat een speciaal iets is.
Kleur voetbalschoenenDat is maar een kleur en dat is zwart! Niks gekke kleurtjes of rare dingen erop, het liefst zwarte leren voetbalschoenen.
Mooiste sportparkToch wel het jeugdcomplex van PSV: de Herdgang. Prachtig die velden tussen de bossen en de altijd gezellige Brabantse gemoedelijkheid die er hangt.

Luke, stel jezelf eens voor aan de volgers van De Langstraat Voetbal?
“Ik ben Luke van Overbeek en ik ben geboren en samenwonend in Dongen. Ik werk sinds kort als Docent op het Koning Willem 1 College te Den Bosch. Hobby’s zijn natuurlijk voetbal, daar wijkt alles voor, maar ook met vrienden samen een hapje en een drankje doen vind ik erg gezellig.

Ik ben in de jeugd begonnen bij VV Dongen, waar ik al heel jong gescout werd door RKC Waalwijk. Daar heb ik uiteindelijk 9 jaar lang als linksback de jeugd te doorlopen. Daarna ben ik teruggekeerd naar VV Dongen, maar helaas ben ik door een hardnekkige enkelblessure uiteindelijk gestopt met voetballen.

Omdat ik het eigenlijk niet kan missen heb ik toen besloten om mijn trainerspapieren te gaan halen. Ik ben als assistent in de jeugd bij Dongen begonnen, om vervolgens in de jeugdopleiding van RKC en FC Den Bosch ervaring op te doen en uiteindelijk weer terug te keren bij VV Dongen. In verband met werk heb ik twee jaar geleden toch gekozen om te stoppen als trainer. Tot afgelopen zomer VV Dongen kwam met de vraag of ik trainer bij Zaterdag 1 wilde worden. Deze kans moest ik pakken en zit nu dus in mijn eerste jaar als hoofdtrainer van een senioren team.”

Wat zijn op voetbalgebied je sterke en zwakke punten?
“Ik ben een echte winnaar en omdat ik zelf heb moeten stoppen als voetballer, wil ik dat soms nog wel eens laten merken en baal ik echt van nederlaag. Thuis weet mijn vriendin dat ze dan beter die middag even niks meer kan zeggen.

Maar daar ligt dan ook uiteindelijk weer mijn sterke kant. Ik denk veel over de wedstrijd na, analyseer de wedstrijd en probeer hier punten uit te halen om te verbeteren. Daarnaast ben ik, als ik het zelf mag zeggen, erg sociaal. Ik ken mijn spelers, weet hoe ik ze het beste kan raken maar merk ook gelijk als er andere dingen spelen. Ondanks dat ik soms even oud of jonger ben dan sommige spelers.”

Wat is je mooiste voetbalherinnering?
“Ik heb wel een aantal mooie herinneringen op verschillende vlakken van het voetbal.

Zo was ik in 2010 bij de halve finale en finale van het WK voetbal in Zuid-Afrika. Iets om nooit meer te vergeten en heel mooi om mee te maken, qua sfeer en beleving rondom voetbal.

Maar als voetballer zelf was het toch wel de overwinning met de jeugd van RKC op de leeftijdsgenoten van Ajax. De wedstrijd was op de Toekomst tegen spelers als Davy Klaassen, Stefano Denswil en Lesley de Sa. Hoe blij je op dat moment kon zijn met een enkele overwinning.”

Wie is je meest opvallende (oud-)teamgenoot?
“Voetbalhumor en kleedkamerhumor hoort er echt bij. Ik vind het geweldig als er wat gegrapt en gegrold wordt in de kleedkamer, daar kan ik echt van genieten.

Maar als ik ga kijken naar de speler waar ik echt het meeste mee gelachen heb dan is dat toch wel Rik Verkooijen. Toen ik terug kwam bij VV Dongen na mijn periode bij RKC was het altijd feest met Rik. Hij wist iedereen in de kleedkamer gek te maken met zijn grappen en gekke fratsen.

Zo weet ik nog goed dat wij rondjes moesten lopen om alle velden bij VV Dongen, omdat de velden door de sneeuw niet bespeelbaar waren. Rik kreeg het voor elkaar om een paar rondjes over te slaan door op de tribune te gaan zitten en te wachten tot wij weer langskwamen. Dan sloot hij snel weer aan of er niks aan de hand was.”

Van welke trainer heb je het meeste geleerd?
“De trainer waar ik het meeste van heb geleerd is toch wel Freddy Jacobs (trainer geweest bij de jeugd van RKC, Brabant United en momenteel hoofd jeugdopleiding bij OJC Rosmalen). Hij is mijn trainer geweest in mijn eerste jaren bij RKC Waalwijk. In die jaren ben ik persoonlijk veel gegroeid. Ook in het begin van mijn trainerscarrière begeleide Freddy mij en heb ik enorm veel geleerd over de manier van denken en met name ook de communicatie met de voetballers.”

Wat zijn je ambities binnen de voetballerij?
“Mijn ambitie is om te groeien als trainer, ik wil graag op korte termijn mijn UEFA-B gaan halen. Maar ik heb ook ambitie om Dongen Zaterdag naar een hoger plan te tillen. We wille op de zaterdag ook een waardig elftal neer zetten dat mee draait in de 4de klasse. Als we echt naar de toekomst kijken, maken we hopelijk ook eens de stap richting de 3de klasse.”

Wat is voor jou de meest opvallende regio club?
“Ik denk dat de meest opvallende regioclub op dit moment toch wel RWB is. Onder leiding van Larry van Ommen maakt de club reuze stappen. Niet alleen het resultaat maar ook het voetbal wat ze laten zien is om van te genieten. Heel knap hoe Larry het daar organiseert en weg zet. Een voorbeeld voor velen denk ik zo.”

Wie is voor jou de beste speler uit de regio?
“Ik denk dat ik je op deze vraag het antwoord schuldig moet blijven. Er zijn namelijk zoveel goede voetballers. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er ook veel nog niet heb gezien of te weinig heb gezien om echt een speler aan te wijzen die echt de beste speler is uit de regio.

Ik kan je wel zeggen dat ik fan ben van type voetballers als Jaap van der Waarden (van ONI, red.). Een speler met loopvermogen, inzicht en niet vies van het maken van doelpunten. Ik denk alleen dat ik vele andere goede voetballers te kort doe, door te zeggen dat hij de beste speler van de regio is.”

Foto: © Piet Scheepers