RKC-speler Richard van der Venne over zijn eerste jaar bij de Waalwijkers

Waalwijk – Afgelopen woensdag was het exact een jaar geleden dat Richard van der Venne de overstap maakte van Go Ahead Eagles naar RKC Waalwijk. De Langstraat Voetbal ging met hem in gesprek om terug te kijken op zijn eerste jaar bij de Waalwijkers. Van der Venne zegt hierover: “Het was natuurlijk een heel vreemd jaar. Vorig jaar na de winterstop heb ik de overstap van Go Ahead Eagles naar RKC Waalwijk gemaakt. RKC had het op dat moment best moeilijk in de Eredivisie. Omdat je ergens nieuw binnen komt wil je gelijk belangrijk zijn voor het team en je stempel drukken met doelpunten en assists. Helaas lukte dat niet direct, waardoor ik het in het begin best lastig vond. Na ongeveer twee maanden kwam de COVID-19 pandemie echt binnen en toen stond heel de wereld op zijn kop.”

Sinds de hervatting van de Eredivisie in september vorig jaar, geldt voor Van de Venne en zijn collega’s dat het ‘oude leven’ weer enigszins opgepakt is. Er worden weer wedstrijden gespeeld, zij het zonder publiek langs de lijn. De Ossenaar geeft aan: “De huidige situatie is natuurlijk best apart, met alle regels en dergelijke. Maar het hoort erbij. Ik ben vooral blij dat we op het veld mogen staan, wat dat betreft voel ik me best bevoorrecht. Al moet ik wel zeggen dat ik de supporters echt mis. Ik ben een speler die graag energie in de wedstrijd gooit en daarin graag het publiek mee wil nemen. Dat gaat nu helaas niet. Zoals ik al zei ben ik blij dat we wel door kunnen voetballen, helaas moeten we het er dus mee doen.”

Prestaties dit seizoen

Het gaat een stuk beter dan vorig seizoen”, zegt Van der Venne. Dat bewijzen de statistieken ook wel: vorig seizoen had RKC na 26 gespeelde wedstrijden 15 punten verzameld. Dit seizoen staat het aantal punten na 17 wedstrijden reeds op 14. “We zijn er natuurlijk nog lang niet. Het voetbal is vaak goed, ons positiespel is prima, maar het scorende vermogen is er nog niet helemaal”, voegt hij daaraan toe. Het doel voor dit seizoen is in ieder geval duidelijk: “Alles valt of staat met niet degraderen. Ik heb daar in ieder geval alle vertrouwen in. Iedereen binnen de club is gericht op dat doel: in de Eredivisie blijven. Eerlijk gezegd maakt het mij niet eens uit of we dat met goed of slecht voetbal doen, ik wil gewoon in de Eredivisie blijven.”

Persoonlijk had Van der Venne vorige week donderdag in de uitwedstrijd tegen SC Heerenveen ook een primeur. Hij maakte in het hoge Noorden zijn eerste doelpunt in de Eredivisie. Hij zegt hierover zelf: “Ja, gelukkig. De kop is eraf. Het is in zekere zin wel een opluchting. Het was als jongetje mijn droom om te scoren in de Eredivisie. Nu wil je natuurlijk meer, je wil belangrijk zijn voor de ploeg.” Kritisch op zichzelf als hij is, voegt hij daaraan toe: “De kansen heb ik altijd wel gehad. De afronding moet gewoon beter, dan volgen er vanzelf meer.”

Foto: Alexander de Peffer