Giovanni Henskens over zijn start als hoofdtrainer bij DVVC

Dongen – De laatste jaren voegen zich steeds meer nieuwe, talentvolle trainers bij het bestaande trainersgilde. Zo ook DVVC-hoofdtrainer Giovanni Henskens (33). Hij speelde zelf in de jeugd bij PSV en FC Den Bosch en maakte zijn debuut in het betaald voetbal bij TOP OSS. Op 21-jarige leeftijd koos hij voor zijn maatschappelijke carrière en maakte hierdoor de overstap naar het amateurvoetbal. Henskens speelde in die jaren bij toonaangevende clubs als OJC Rosmalen, UDI’19, Blauw Geel’38 (Veghel, red.) en VV Dongen. Als linksbenige centrale verdediger moest hij het voornamelijk hebben van zijn tactisch inzicht en coaching. Goede eigenschappen om de stap naar het trainerschap te maken, zo blijkt. We gingen met hem in gesprek over deze nieuwe stap in zijn voetballeven.

Klasseverschil
In zijn tijd als amateurvoetballer was hij actief in onder meer de Derde Divisie en Hoofdklasse. Als hoofdtrainer startte hij afgelopen zomer bij DVVC in de vijfde klasse. Toch best een verschil zou je zeggen. De Bosschenaar die in het dagelijkse leven een dameskledingzaak genaamd Byoux One runt, zegt hierover het volgende: “Natuurlijk was het in het begin even schakelen qua niveau gezien het verschil in niveau waarop ik nu de trainingen verzorg en het niveau waarop ik zelf altijd gespeeld heb.” Het belangrijkste vind Henskens dat de spelers gemotiveerd zijn en dat er plezier is. Van beide zaken is volop sprake. “De trainingsopkomst is continu hoog geweest, ook in de periode dat we door het coronavirus in groepjes van vier hebben mogen trainen.”

Hoofdtrainer
Henskens wist als speler al dat hij als trainer aan de slag wilde gaan. Na het beëindigen van zijn voetbalcarrière besloot hij er dan ook vol voor te gaan. Door de coronapandemie is het wel een heel apart seizoen om als hoofdtrainer voor het eerst op eigen benen te staan. Gelukkig heeft Henskens hierin goede steun in de vorm van een oude bekende (Mitchell van der Stappen, red.). In de gezamenlijke tijd van het tweetal bij VV Dongen vormde ze, vier jaar lang, het hart van de defensie. Hierdoor is naast een klik op voetbalgebied en hechte vriendschap ontstaan.

Voorlopig is het op trainersgebied rustig, zou je zeggen. Voor Henskens niet: “Doordat ik door de huidige coronamaatregelen sinds 15 december jl. een stop heb moeten zetten op zowel mijn kledingzaak als de trainingen bij DVVC, assisteer ik momenteel viermaal per week hoofdtrainer (en oud-prof) Marc Höcher van de JO15-1 van FC Den Bosch gedurende de trainingen. Marc is een goede, zeer gedreven trainer met een brok aan ervaring in het betaald voetbal. Mijn ambities zijn om op korte termijn mijn UEFA B diploma te behalen om me vervolgens door te ontwikkelen naar het hoogste trainersdiploma. Als voetballer heb ik al die jaren op een leuk niveau gespeeld en ook als trainer wil ik het maximale uit mijn carrière halen.”

Verwachting    
Met de nu geldende maatregelen, waaronder de avondklok, lijkt een snelle herstart van het amateurvoetbal nog ver weg. De komende tijd lijkt het voor Henskens dan ook bij het trainen van de jeugd van FC Den Bosch te moeten blijven. Een gemis aldus Giovanni Henskens: “Allereerst hoop ik dat deze coronacrisis zo snel als mogelijk voorbij is, zodat we weer op onze vertrouwde en normale manier kunnen gaan voetballen. Dus mét publiek en geopende kantines. Vlak voor het stilzetten van de voetbalcompetities hebben we nog een thuiswedstrijd in competitieverband gespeeld zonder publiek, gesloten kantines en kleedruimtes. Een troosteloze happening en aanzicht.”

Met DVVC hoopt hij een leuk seizoen te draaien en de selectie, die enkel uit eigen jongens bestaat, beter te maken. Door vanuit een hecht collectief te werken en fanatiek maar met plezier te trainen, moeten de doelstellingen behaald worden.