Voor knotsgekke wedstrijden moet je in Vlijmen zijn aldus ‘Boys’-trainer Erik van Esch

Vlijmen – In de beker speelde Vlijmense Boys dit seizoen drie wedstrijden. De uitslagen waren 5-5, een 2-7 overwinning en een 6-2 nederlaag. Ook in de competitie werd deze lijn doorgetrokken: het werd onder meer twee keer 4-4 en er werd met 3-4 verloren van VV Nieuwkuijk. Als je een liefhebber  van knotsgekke voetbalwedstrijden bent, moet je dit seizoen dus zeker bij ‘de Boys’ gaan kijken.

Trainer bij Vlijmense Boys
Als speler begon Van Esch bij VV Nieuwkuijk waarna hij ook nog speelde bij Vlijmense Boys, RKC, RKVV Wilhelmina, VV DESK en BVV. Daarna startte hij zijn trainerscarrière. Na in de jeugd bij Wilhelmina A1 en WSC A1 getraind te hebben, trainde hij de eerste elftallen van VV Nieuwkuijk (drie seizoenen) en VV Berkdijk (vijf seizoenen.)

Vorig seizoen stapte Van Esch in als trainer op Sportpark de Hoge Heide. In het seizoen daarvoor had Vlijmense Boys degradatie afgewend door in finale van de nacompetitie Den Dungen te verslaan. Des te knapper was de prestatie van afgelopen seizoen: aan het einde van het ‘seizoen’ werd een tweede plaats behaald en had Vlijmense Boys een zekere periodetitel voor het grijpen. 

Dit seizoen wordt er wat wisselvaliger gepresteerd, al is die balans na vier gespeelde competitiewedstrijden eigenlijk nog niet goed op te maken. Waar Vlijmense Boys vorig jaar relatief weinig doelpunten tegen kreeg, gaat het voorlopig wat tegendoelpunten betreft te hard naar de zin van de trainer. Met het stoppen van aanvoerder en laatste man Yvo van Engelen, is hier een logische verklaring voor te geven. Met zijn (betaald voetbal) ervaring en coaching zorgde hij immers voor de nodige rust. Volgens Van Esch zit het tot nu toe vooral tegen: “We hebben doelpunten tegen gekregen door eigen fouten, maar ook door situaties die vorig jaar mee zaten en nu tegen zitten. Vorig jaar ging een bal dan op onze paal en nu binnenkant paal erin.”

“Maar het bevalt me uitstekend bij Vlijmense Boys”, zegt hij. “Al is dat dit seizoen iets minder, want ik kan echt heel slecht tegen mijn verlies.” Dat het hem uitstekend bevalt komt met name door de prettige samenwerking met de technische staf en spelersgroep. Omdat hij al eerder bij de club speelde en werkte (als trainer van het tweede, red.) kent hij de club door en door. Van leider Hans Paijmans kreeg hij bijvoorbeeld zelf ooit nog training bij het eerste en medetrainer Sjef van Engelen traint al zijn hele leven de jeugd bij Vlijmen. De lijnen zijn dus kort. Hij voegt daaraan toe: “Ik pas denk ik goed bij het eigen karakter dat Vlijmense Boys heeft. Het is een echte volksclub, net zoals Berkdijk, waar ik eerder werkte. Het zijn beide kleinere clubs, maar het is echt voor en met elkaar.”

Type trainer
Als voetballer speelde hij als avontuurlijke nummer 10. Dat avontuurlijk zie je ook terug in de trainer. Van Esch houdt van aanvallend voetbal en dat zie je zeker terug in de genoteerde uitslagen. “De 3-4 thuisnederlaag tegen VV Nieuwkuijk was typisch voor dit seizoen. Van 0-2 en 1-3 achter, naar 3-3 gelijk. Vervolgens was het eigenlijk wachten op de 4-3. Uiteindelijk valt de treffer aan de andere kant via een van richting veranderde vrije trap. Als neutrale kijker kan je het beste naar Vlijmense Boys komen kijken want goals gegarandeerd. Al heb ik als trainer dan toch liever een gedegen 2-0 overwinning.”

Doelstelling
Ondanks de mindere start blijven voor Van Esch en de andere ‘Boys’ dezelfde ambities staan: een periodetitel. “We hebben er de kwaliteit voor, maar we moeten niet denken dat het allemaal vanzelf gaat omdat het vorig seizoen zo goed ging”, aldus Van Esch. “Dat is wel een beetje de Vlijmense Boys mentaliteit en dat moet eruit. Dus terug naar de basis, hard werken en vuile meters willen maken. Voetballend hebben we in ieder geval genoeg kwaliteit om het verschil te maken.”

Tot voor kort was Van Esch optimistisch over een mogelijk vervolg van de competitie. Nu er weer nieuwe maatregelen afgekondigd zijn, ziet hij het wat somberder in. “Het beste voorstel vind ik het opdelen van onze klasse op regio. Hiermee houd je het aantal reisbewegingen het kleinst en met de vele derby’s profiteren de clubs er ook nog van. Voor de jongens zou dat ook fijn zijn, want iedereen mist het wel. En dan bedoel ik niet alleen het voetballen, maar ook de kantine daarna en het onderlinge samenzijn.”

Foto: Arjan van Dongen