In gesprek met Sofus de Rooij (trainer bij Blauw-Wit’81)

De Moer – Sinds het begin van dit seizoen staat Sofus de Rooij als trainer voor de groep bij Blauw-Wit’81. Met de in De Moer opgegroeide trainer heeft Blauw-Wit’81 een trainer aangetrokken die eerder in zowel de eerste als tweede klasse actief was. De Rooij begon al vroeg met zijn trainerscarrière. Op zijn twintigste begon hij al als jeugdtrainer bij TSV LONGA, om dit in totaal ongeveer tien jaar te doen. Op zijn 30e besloot hij dat de tijd rijp was om de overstap te maken naar het seniorenvoetbal. “Tijdens die periode vond ik het goed voor mijn ontwikkeling om bij andere grote verenigingen in de keuken te kijken. Dat voerde me langs achtereenvolgens Sc ’t Zand, TSC Oosterhout en DESK om vervolgens terug te keren bij LONGA”, zegt De Rooij hierover. Daar kreeg hij de kans om als hoofdtrainer te beginnen. Als jonge hoofdtrainer kreeg hij direct een goede vuurdoop: “Het was een uitdagende klus. Binnen de club waren er financiële problemen, er waren veel spelers vertrokken en er hing een fusie of faillissement boven de club. Uiteindelijk hebben we het laatste jaar van het bestaan van TSV LONGA afgesloten met een promotie naar de 2e klasse.”

Een jaar later fuseerde TSV LONGA, samen met TSV NOAD en RKTVV tot FC Tilburg. Omdat RKTVV op dat moment in de 1e klasse speelde, werd FC Tilburg gedwongen om in de 1e klasse te gaan spelen. De Rooij: “Tegen alle verwachtingen in, wisten we ons het eerste jaar met FC Tilburg (2017/2018, red.) te handhaven in de 1e klasse. Een geweldige prestatie, zeker omdat we dit deden met veel spelers die het jaar daarvoor nog in de 3e klasse speelden.” Bonus voor De Rooij was het feit dat deze stap hem de kans bood om ook zijn UEFA-A diploma te behalen.

In de jaren die volgde bij FC Tilburg bleef het verloop in de selectie groot en hielden de prestaties hiermee verband. “Helaas konden we het huzarenstukje van klassebehoud, een jaar later niet herhalen en degradeerden we via de nacompetitie”, zegt De Rooij hierover.

De stap naar Blauw-Wit’81
Na de jaren bij FC Tilburg was De Rooij toe aan een volgende stap. Een van de belangrijkste aspecten die hij in een nieuwe club zocht was stabiliteit. Het kleine verloop binnen de selectie van Blauw-Wit’81 in de afgelopen jaar en het feit dat de spelersgroep erg leergierig is, maakte de keuze voor De Rooij gemakkelijk. Hij zegt hierover: “De overstap bevalt me erg goed. Dat wat ik zocht heb ik gevonden bij Blauw-Wit’81. Tekenend is bijvoorbeeld dat de nagenoeg de gehele selectie tijdens de lockdown met individuele conditieprogramma’s hard doortraint. Ook het vertrouwen dat ik voel vanuit bestuur en technische commissie is erg prettig.”

Bij Blauw-Wit kreeg hij de doelstelling mee om jeugdspelers in te passen en goed mee te draaien in de 4e klasse. “Er komen een aantal talentvolle jeugdspelers aan en enkele hebben in dit ultra korte seizoen ook al speelminuten gekregen.” Voor het team zelf heeft hijzelf een andere doelstelling. Het doel is om de speelwijze die hij voor ogen heeft, zo snel mogelijk eigen te maken bij de spelers. En daarin te verbeteren. Belangrijke onderdelen daarvan zijn plezier voor de spelers en uiteindelijk vermaak bij het publiek. “Uiteindelijk gaat het er natuurlijk ook om dat we onze wedstrijden winnen. Lukt ons dit het meest van alle andere teams, dan levert dat een unieke promotie op. Echter om de kans hierop te vergroten, moeten we zowel verdedigend als aanvallend nog wat aspecten aan ons spel verbeteren en vooral constanter worden”, zegt De Rooij hierover.

Voorlopig rustig
Door de geldende corona maatregelen is het wat voetbal betreft voorlopig rustig. De Rooij verveelt zich in ieder geval niet. Op zijn werk is het de afgelopen tijd bijna twee keer zo druk dan normaal. Het voelt voor hem dus niet alsof hij opeens veel extra vrije tijd heeft. Dit komt ook doordat hij nog elke week een planning maakt voor zijn spelers, zodat ze individueel door kunnen trainen. De Rooij: “De vrije zondagen worden nu thuis met het gezin doorgebracht. Voetballen met mijn zoontje (6) in de voetbalkooi, samen bordspellen spelen en koken bijvoorbeeld. De tijd samen met je gezin is genieten. Maar dat kan als we weer mogen voetballen ook weer op zaterdag, haha.”

Foto: Archief Blauw-Wit’81