Aanstormend talent: Lucas Ligtvoet (VV Waspik)

Waspik – Als u in de buurt van Waspik woont en het amateurvoetbal volgt zult u in de toekomst de naam Lucas Ligtvoet wellicht nog vaak horen. De 18-jarige middenvelder heeft zijn eerste minuten in het eerste van Waspik al gemaakt en is op weg naar meer. Naast het voetballen studeert hij ook nog aan de Universiteit van Tilburg, een slimme jongen dus. Wij van De Langstraat Voetbal spraken met hem én zijn trainer over zijn voetbalcarrière tot dusver en hoe hij de toekomst voor zich ziet.

Jeugd
Lucas heeft in zijn ‘voetballoopbaan’ bij drie clubs gespeeld, maar het gros van de wedstrijden speelde hij in het tenue van Waspik. Hij begon als 5-jarige bij VV Waspik, hij werd in de D-elftallen opgepikt door Willem II waar hij vervolgens twee jaar in de jeugdopleiding speelde. Dat spoor liep echter dood. Na een jaar DESK keerde hij terug bij zijn jeugdclub VV Waspik.

Dit seizoen mocht Lucas kiezen of hij nog een jaar langer in de JO19-1 wilde spelen of al door wilde stromen naar het eerste. Hij koos het laatste. Jammer genoeg heeft hij door de Coronapandemie nog niet veel kunnen spelen in het eerste. Die wedstrijden mist hij heel erg, ook geeft Lucas aan dat fit blijven zonder trainingen en wedstrijden wat moeilijker is dan normaal. ‘’Heel af en toe met vrienden een balletje trappen, maar vooral zelf hardlopen’’ reageert Lucas op de vraag over hoe hij nu fit blijft.

Voorbeeld
Toen ik Lucas vroeg naar zijn voorbeeld reageerde hij als volgt: ‘’Ja, dan gaan we toch voor de meest voor de hand liggende: Kevin de Bruyne.’’ Als hij een kleine lijn mag trekken tussen de overeenkomsten tussen hem en de Rode Duivel benoemt hij nogmaals het spelinzicht. ‘’Dat je degene bent die de man diep steekt in plaats van dat je zelf de ontvanger bent.’’ Hij heeft overigens wel een lichte voorkeur om de bal zelf tegen de touwen schieten dan de assist aan te leveren.

Ook trainer Eugene van der Heijden liet zijn lichten schijnen over de voetballende kwaliteiten van Lucas. Inmiddels traint Eugene hem al twee jaar, dus weet hij wat Lucas allemaal kan. Eugene ziet Lucas in de toekomst als een steunpilaar voor het eerste van Waspik, overigens hoopt Lucas zelf ook dat hij dat kan worden. Daarnaast maakt Eugene de vergelijking tussen Rafael van der Vaart in plaats van Kevin de Bruyne. ‘’Rafael is ook een linkspoot, scoorde ook gemakkelijk, hield niet zo van verdedigen, maar kon ook een wedstrijd beslissen.’’

Die meeverdedigende kwaliteiten zijn een puntje van aandacht volgens Eugene, daar wil hij aan gaan werken zodra het weer mag. Daarnaast mag hij ook wat brutaler zijn op het veld, vindt Eugene. Tot slot sluit hij af met een paar mooie woorden: ‘’Het is een prima speler om mee te werken, hij wil ook beter worden en investeren in zichzelf.’’