Aanstormend talent: Sam Val (FC Right-Oh)

Geertruidenberg – Sam Val speelt al drie seizoenen in het eerste van Right-Oh. Toch is hij nog maar 19 jaar oud. Hoe kan dat? Nou, hij heeft de Onder 19 overgeslagen en was bij zijn debuut in het eerste pas vijftien(!) jaar oud. Wij spraken met hem over zijn afgelopen jaren, over hoe hij in deze tijd fit blijft en waar hij zich op wil gaan verbeteren zodra dat weer kan.

Achtbaan
Sam speelt al vanaf zijn vierde levensjaar bij Right-Oh. Daar kwam twee seizoenen geleden een eind aan, door school moest hij noodgedwongen stoppen. Nadat hij zijn school had afgemaakt (VWO 6), ging hij weer voetballen. Dit deed hij echter niet bij Right-Oh, maar bij een vriendenteam bij voetbalclub Madese Boys. Na een seizoen daar gespeeld te hebben keerde hij terug bij Right-Oh. De laatste jaren waren dus een beetje hectisch kun je wel stellen.

Fit blijven
‘’Op dit moment wordt er bij de senioren niet getraind’’, zegt Sam. Dat is door de pandemie inmiddels al bij iedereen duidelijk. Daardoor is het wel zaak om zelf fit te blijven. Sam probeert dat zo goed mogelijk bij te houden. ‘’Ik probeer thuis te fitnessen, ik heb wat gewichten thuis, en gewoon hardlopen vooral. Meer opties zijn er niet eigenlijk.’’ Sam probeert gemiddeld vijf keer per week iets aan sport te doen, maar school kan daar soms wat roet in het eten gooien.

Beter worden
Sam geeft aan dat hij erg rustig aan de bal is en er altijd voetballend probeert uit te komen, echter geeft Sam ook aan dat hij nog niet zo goed is als zijn voorbeeld Virgil van Dijk. ‘’Vooral hoge ballen van de zijkant hebben we vaak moeite mee en mijn lange passes mogen ook wel wat beter’’, zegt Sam over zijn verbeterpunten.

Trainer Arno Gabriels
We spraken ook zijn trainer Arno Gabriëls, hij traint Sam pas één seizoen en door de coronamaatregelen zijn dat maar een paar maanden geworden. Echter heeft Arno wel een goede indruk weten te krijgen van Sam. ‘’Hij is goed in de opbouw, durft in te schuiven naar het middenveld en blijft vooral rustig aan de bal’’, zegt de trainer. Hij mag volgens Arno nog wel wat meedogenlozer zijn in de duels. In de toekomst hoopt Sam een steunpilaar te worden, de onderlinge concurrentie op zijn positie is niet zo groot, dus er is een grote kans dat hij daadwerkelijk een belangrijke speler wordt. Trainer Arno zegt daar het volgende over: ‘’Als hij de juiste mentaliteit op kan blijven brengen in trainingen en wedstrijden kan hij op termijn een dragende speler worden voor Right-Oh.’’