Waalwijker Koen van Baardwijk heeft het goed naar zijn zin bij GRC’14

Waalwijk – Koen van Baardwijk (25) is op 4-jarige leeftijd begonnen met voetballen bij de kanjers van RWB. Na het doorlopen van de jeugd maakte hij er al op 16-jarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal. Vanaf zijn zeventiende speelde hij vast in het eerste elftal en heeft daar sindsdien een aantal mooie seizoenen meegemaakt met zowel hoogte- als dieptepunten. Van Baardwijk ziet als absolute hoogtepunt het kampioenschap in het seizoen 2014-2015.

In 2018 maakte hij de overstap naar VV DESK, waar hij twee seizoenen gevoetbald heeft en ook een kampioenschap heeft meegemaakt in het seizoen 2018-2019. Vanuit VV DESK heeft hij de overstap gemaakt naar zijn huidige club GRC’14, waardoor hij nu net buiten de grenzen van ons volggebied speelt. We gingen met hem in gesprek om te kijken hoe de overstap hem bevalt.

Zaterdagvoetbal
Van Baardwijk geeft aan dat het zaterdagvoetbal hem altijd al wel getrokken heeft. Maar vanwege zijn werk op zaterdag behoorde dit langere tijd niet tot de mogelijkheden. Na overleg met zijn werkgever bestond deze mogelijkheid wel. Van Baardwijk vult aan: “Toen de overstap naar het zaterdagvoetbal bij DESK ter sprake kwam, kreeg ik een telefoontje uit Rijswijk van mijn huidige trainer Piet de Kruif. Hij vroeg of ik interesse had in een gesprek bij GRC’14. Zodoende is daar het balletje gaan rollen en heb ik uiteindelijk besloten om bij GRC’14 te gaan voetballen.”

Net wat later kwam het definitieve bericht dat VV DESK de overstap naar het zaterdagvoetbal zou gaan maken. Van Baardwijk zegt nog altijd de verrichtingen van VV DESK te volgen, maar met de stap naar GRC’14 te willen kijken waar zijn plafond ligt. Met GRC’14 speelt hij immers op 1e klasse niveau.

GRC’14
De overstap naar GRC’14 bevalt Van Baardwijk vooralsnog goed: “Ik heb het hier erg naar mijn zin. Alles wordt goed geregeld bij de club en ik ben goed opgevangen door de spelers en de staf. Ik kende één speler van tevoren al (Tijn van der Velden, red.) en bij hem heb ik wat informatie gevraagd over de club en de spelers. Daarnaast is Dylan Roovers natuurlijk meegegaan van VV DESK naar GRC’14.” Als hij dan toch een minpuntje moet noemen is dat het feit dat hij voortaan met de auto naar het voetballen moet. Heel zijn voetballeven kon hij tot nog toe op de fiets naar de club, maar dat is hem nu net te gortig.

Van Baardwijk kijkt al uit naar het volgende seizoen waarin er hopelijk weer normaal gevoetbald kan worden met veel publiek langs de lijn. Het afgelopen seizoen begon voor GRC’14 alleraardigst, Van Baardwijk hoopt deze lijn volgend seizoen door te gaan trekken. “We hebben een goede groep met veel kwaliteiten. Het mooie is dat we dat ook kunnen combineren met hard voor elkaar werken. Ik ben heel erg benieuwd wat we volgend seizoen gaan laten zien”, aldus de technische middenvelder.  

Type speler
Zijn voorkeurspositie is die van aanvallende middenvelder, maar Van Baardwijk kan ook voorin of op andere posities op het middenveld uit de voeten. Hij beschouwt zichzelf als een creatieve voetballer met een goede dribbel, die houdt van combinatievoetbal. Hij is het type speler dat met een splijtende pass een medespeler een-op-een voor de keeper weet te zetten. Ook is hij zelfkritisch: “Verdedigend kan het allemaal wat beter en uit mijn rechterbeen kan ook meer rendement gehaald worden.”

Echt doelen stellen doet de Waalwijker niet. “Ik wil gewoon laten zien wat ik kan en wat ik in me heb, om de club en het team te helpen. We spelen met deze club met veel plezier en voetballen op een leuk niveau. Wat er in de komende jaren gaat gebeuren laat ik gewoon op me afkomen.”

Dit seizoen
Voor het restant van dit seizoen zijn de verwachtingen van de linkspoot – logischerwijs – niet heel positief meer. Van Baardwijk hoopt vooral dat iedereen gezond blijft. Gekeken naar het voetbal hoop hij snel weer op het veld te staan en wedstrijden te spelen waarbij het publiek aanwezig mag zijn. “Ik hoop dat de Regio Cup die opgezet is, door kan gaan zodat we toch nog wat wedstrijden kunnen voetballen tegen goede teams”, zegt hij hierover. Dit zou niet alleen voor de spelers goed zijn, maar ook voor de clubs. Die zouden met deze streekderby’s veel publiek zouden kunnen trekken en hiermee de clubkassen kunnen spekken. “Ook voor ons als voetballers zou het lekker zijn om weer ergens voor te spelen. En helemaal als het derby’s zijn, die zijn altijd geweldig om te spelen”, aldus Van Baardwijk.

Foto: Sylvia van den Oever