RWB Waalwijk wil gaan starten met G-voetbal

Waalwijk – In Waalwijk, Sprang-Capelle, Waspik, Kaatsheuvel en Loon op Zand is er voor zowel jongens als meisjes op dit moment geen mogelijkheid om in een G-team te voetballen. Onder meer door de aanmelding van Martijn Weisbeek bij RWB, kwam de wens om een G-team op te richten bij de Waalwijkse vereniging opnieuw boven drijven.

Planning
Eind 2020 startte RWB met het maken van plannen voor de oprichting van een G-team. De planning was toen zodanig dat na een bijeenkomst voor de voetballers, voetbalsters en hun ouders in 2021, zo snel mogelijk begonnen zou worden met het opstarten van de trainingen. Coronamaatregelen zorgden ervoor dat de planning opgeschoven moest worden. De aanmeldingen van spelers en speelsters blijven ondertussen binnendruppelen. Het aantal spelers en speelsters is momenteel zodanig dat er gestart zou kunnen worden met trainingen. De trainer, Kees van Giessen, staat dan ook te trappelen om van start te gaan.

G-voetbal in Nederland
Het G-voetbal in Nederland is een niveau in het voetbal voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. De KNVB organiseert hierin alweer ruim 30 jaar competities. Op dit niveau is, in tegenstelling tot andere niveaus binnen het voetbal, geen leeftijdsgrens gesteld. RWB richt zich met het oprichten van het G-team op jongens en meisjes vanaf zestien jaar of ouder.

Bij het oprichten van de naam G-voetbal, bestonden de reguliere competities georganiseerd in A tot en met F-competities. Met de oprichting werd daarom de volgende letter in het alfabet gekozen, en werd hiermee de naam G-voetbal gecreëerd. Inmiddels is gekozen voor een indeling op basis van leeftijd, de benaming G-voetbal is wel gebleven.  

Binnen het G-voetbal zijn er hier en daar wat aangepaste regels. Zo wordt een wedstrijd bijvoorbeeld gespeeld met 8 tegen 8 of 7 tegen 7 en duurt tweemaal 30 minuten. Het veld waarop gespeeld wordt is een half veld en de doelen zijn kleiner dan gebruikelijk. Doordat er op een klein speelveld gespeeld wordt, is er bijvoorbeeld ook geen buitenspelregel. Dit betekent niet dat er niet fanatiek gevoetbald wordt. Iedereen zet zijn of haar beste beentje voor en er is dan ook sprake van een enorm teamgevoel.

RWB
Sportpark De Gaard (Landgoed Driessen) is geschikt voor mindervaliden. Naast de goede (kunstgras)velden en nette kleedkamers, heeft de accommodatie brede toegangsdeuren en is er een gehandicapten toilet aanwezig. Alle faciliteiten die benodigd zijn, zijn dus aanwezig.

Na gesprekken met de Gemeente Waalwijk en de KNVB is het voor RWB duidelijk dat het bereiken van de doelgroep een van de grootste uitdagingen is bij het oprichten van een G-team. Vanuit zowel de gemeente als de KNVB is er volop bereidheid om ondersteuning te bieden bij de opstart. Een andere uitdaging zit hem in de extra begeleiding en het verzorgen van een passend voetbalaanbod.

RWB is dan ook op zoek naar mensen die contacten hebben of werken bij bijvoorbeeld zorg- en welzijnsinstellingen of het speciaal onderwijs. Lijkt het je net als Martijn heel leuk om te gaan voetballen? Neem dan gerust contact op met RWB Waalwijk, dit kan via de mail (info@rwbwaalwijk.nl) of informeer bij de voorzitter Bas Bruurmijn (06-21571616).

Namens De Langstraat Voetbal wensen we RWB in ieder geval heel veel succes toe met dit mooie initiatief!