Trainer Pieter Elias heeft het goed naar zijn zin bij VV Berkdijk

Kaatsheuvel – Tilburger Pieter Elias speelde 250 wedstrijden in het eerste elftal bij WSJ. Nadat zijn zoon (Reggy Elias) ging voetballen begon hij bij daar met het geven van trainingen. Omdat dit zo goed beviel werd hij nadien jeugdtrainer bij WSJ en ging hij diverse trainersopleidingen volgen. Ondertussen speelt zoon op het veld in België en is hij vorig seizoen in de zaal met BE’79 gepromoveerd naar de Eredivisie. Vader begon in de zomer van 2020 als hoofdtrainer bij VV Berkdijk na eerder gewerkt te hebben bij de eerste elftallen van de Tilburgse verenigingen Broekhoven, WSJ en SVG. Gevraagd naar de ervaringen die Elias op heeft gedaan bij deze verenigingen antwoord hij ronduit: “Bij Broekhoven heb ik als trainer enorm veel geleerd en ervaring opgedaan. Vanuit Broekhoven ben ik naar mijn oude liefde WSJ gegaan, om in het eerste jaar succesvol te promoveren naar de 4de klasse. In 2014 ben ik naar SVG gegaan om ze naar een hogere klasse te ‘tillen’. Dit is uiteindelijk gelukt op het veld van Berkdijk waar ik nu trainer ben. Dit was het eerste succes als trainer bij de club SVG. Na 6 jaar bij een geweldige club als SVG te coachen, ben ik benaderd door Berkdijk.”

Drie maanden geleden al verlengde Elias zijn contract bij VV Berkdijk met twee seizoenen. De samenwerking bevalt hem goed: “Berkdijk is een warme vereniging met een goede staf en een ambitieuze selectie. Het bijtekenen was dus een makkelijke beslissing voor mij.” Het huidige seizoen verloopt natuurlijk ook voor Elias anders dan verwacht door covid-19. Hij kan dan ook niet wachten om weer te starten en kijkt uit naar een fantastisch seizoen 2020-2021. In het nieuwe seizoen wil Elias zoveel mogelijk situaties op het veld creëren waarin de spelers kunnen leren. Elias: “Het is mijn doel om de spelers als een echt team te laten spelen, op een passende en herkenbare speelwijze.”

Type trainer
Elias omschrijft zichzelf als een rustig persoon, die niet graag op de voorgrond hoeft te staan. “Natuurlijk kom ik wel voor mijn mening uit, maar ik ben me er ook zeker van bewust dat niemand belangrijker is dan de club zelf”, aldus de trainer. Hij ziet zichzelf als een trainer die opbouwt en is absoluut geen clubhopper: “Ik bouw graag iets op voor de langere termijn. Bij SVG vond ik het destijds mooi dat ik merkte dat de gehele club mee leefde met de prestaties van SVG. Dat merkte je aan kleine dingen zoals het aansluiten van een reservespeler uit een lager team zodra we in het eerste teveel afwezigen hadden.”

Iedere club is anders en heeft zijn eigen cultuur. Dat geldt ook voor VV Berkdijk. Elias: “Berkdijk is een echte dorpsclub, iets dat ik nog nooit heb ervaren. Je voelt daarin ook de betrokkenheid van het dorp. Ik voel me hier erg welkom en toch al in deze korte tijd onderdeel van de club. Graag wil ik mijn ervaring als trainer en als mens gebruik om met deze club mee te groeien. Ik voel de potentie van deze groep en zou hier graag een promotie kandidaat van willen maken. Alle randvoorwaarden zijn hiervoor gecreëerd.”