In gesprek met scheidsrechter Roel van der Werff over het gemis van voetbal

Foto: Persoonlijk archief Roel van der Werff

Waalwijk – Ook voor scheidsrechters in het amateurvoetbal ligt hun hobby al geruime tijd stil. Eigenlijk al langer dan voor de voetballers zelf. De laatste wedstrijden werden in oktober vorig jaar gespeeld en sindsdien werd er nog wel een aantal keer getraind, maar wedstrijden werden er niet meer gespeeld. Dit geldt ook voor de leden van de regionale scheidsrechtersvereniging: COVS De Langstraat. Om te kijken hoe de vlag (of fluit) erbij hangt, gingen we in gesprek met voorzitter Roel van der Werff

COVS De Langstraat
COVS, dat staat voor Centrale Organisatie van Voetbal Scheidsrechters, behartigt de belangen van de scheidsrechters in Nederland. Zo worden er bijvoorbeeld (conditie)trainingen en spelregelwedstrijden georganiseerd. COVS De Langstraat is de regionale aftakking hiervan. Van der Werff: ”We zijn een kleine scheidsrechtersvereniging bestaande uit leden die actief zijn als KNVB scheidsrechter, vereniging scheidsrechter, assistent-scheidsrechter of rapporteur. Daarnaast hebben we ook een aantal niet actieve leden of te wel ‘oud gedienden’ in ons ledenbestand.”

Momenteel liggen de activiteiten binnen COVS De Langstraat nagenoeg stil. Normaliter worden er veldtrainingen georganiseerd, maar doordat deze trainingsactiviteiten niet coronaproof georganiseerd kunnen worden, is hier voorlopig nog geen sprake van. Om toch fit te blijven zijn er leden die zelf twee of drie keer in de week gaan hardlopen, maar er zijn ook leden die uit angst voor het coronavirus helemaal niet buiten komen en dus ook niet trainen. Van der Werff zegt hierover: “Op de donderdagavond en de zondagochtend kan men nog wel vertrekken vanaf onze basisplaats, maar telkens weer volgens de voorschriften die het RIVM ons oplegt. Dus nu in groepjes van twee op anderhalve meter afstand. We zijn begonnen met een gezamenlijke trainingsgroep van ongeveer 20 man, maar op het moment zijn er niet meer dan zes die vanaf de basisplaats vertrekken.”

Andere hobby?
Ook binnen het Nederlandse scheidsrechterskorps wordt het voetbal enorm gemist. Dat geldt ook voor de sociale contacten bijvoorbeeld na de training of andere activiteiten die door toedoen van het coronavirus geen doorgang kunnen vinden. Van der Werff ziet het sociale aspect als het grootste gemis onder de leden en probeert gezamenlijk met het bestuur het verenigingsgevoel levend te houden.

“Een wedstrijd fluiten is voor mijzelf een passie die ik met veel plezier uitvoer. Ik heb het geluk gehad dat ik nog twee oefenduels van RKC Waalwijk heb mogen fluiten en heb gemerkt dat deze passie nog niet verdwenen is”, aldus de voorzitter. Maar hoe is dat voor de andere scheidsrechters? “Ik weet het niet, maar ik hoor hier en daar dat er scheidsrechters gaan stoppen omdat ze een andere hobby gevonden hebben. Ik ben benieuwd hoeveel scheidsrechters, assistent-scheidsrechters, rapporteurs en voetballers gaan stoppen, maar vrees zelf voor het ergste”, aldus Van der Werff. Hopelijk wordt deze vrees geen waarheid. Het geeft wel een kwetsbaar aspect binnen de sport weer. Zonder scheidsrechters worden er namelijk sowieso geen wedstrijden meer gespeeld. Laten we hopen dat, zodra het allemaal weer kan, het mee blijkt te vallen en er weer als vanouds wedstrijden gespeeld kunnen gaan worden.