Kennismaken met… Rémon Koenen (Achilles Veen)

Foto: Archief Achilles Veen

Dongen – In onze wekelijkse rubriek “Kennismaken met…” doen we dat deze week Achilles Veen speler Rémon Koenen. Koenen voetbalde tot het seizoen 2018-2019 zeer verdienstelijk bij VV Dongen en boekte met ‘de Kanaries’ vele successen op hoog amateurniveau. De veel scorende aanvaller stapte in 2019 redelijk onverwachts over naar zaterdagamateur Achilles Veen. We gingen met hem in gesprek over onze gebruikelijke vragen. 

Algemene gegevens

NaamRémon Koenen
Actief bij (en als wat)Achilles Veen (speler, aanvaller), sinds medio 2019
Actief geweest bijVV Dongen en Achilles Veen
Mooiste voetbaltenueGeen specifiek tenue
Kleur voetbalschoenenVerschillende kleuren, vaak wit.
Mooiste sportparkWat betreft sfeer VV Dongen ook vanwege het gewone grasveld. Ik vind het hoofdveld van VV Gemert ook wel wat hebben.

Rémon, stel jezelf eens voor aan de volgers van De Langstraat Voetbal?
“Ik ben Rémon Koenen en woon samen met mijn vriendin Liv, dochter Luus en zoon Dies in Dongen. Ik werk daar ook bij een intermediair in de financiële dienstverlening. Voetbal is voor mij al heel mijn leven mijn favoriete bezigheid en dit zal, op welk niveau dan ook, niet veranderen.

Ik ben in de F-jes begonnen bij VV Blauw-Wit’81 in de Moer en ben in de D-jeugd naar VV Dongen gegaan, zodat ik op een wat hoger niveau kon gaan voetballen. Uiteindelijk heb ik tot 2019 bij VV Dongen gevoetbald. Ik wilde toen een punt zetten achter het voetballen op niveau omdat ons tweede kind eraan kwam. Uiteindelijk had ik daar toch geen goed gevoel bij en heb ik net voor het sluiten van de overschrijvingstermijn besloten om bij Achilles Veen te gaan voetballen. Ik heb tot nu toe een erg mooie voetbalcarrière gehad die eigenlijk alleen maar hoogtepunten kent.”

Wat zijn op voetbalgebied je sterke en zwakke punten?
“Ik ben erg fanatiek en kan daardoor weleens teveel bezig zijn met de scheidsrechter. Dit is dus zeker een zwak punt, al moet ik zeggen dat dit door de jaren heen een stuk minder is geworden. Mijn snelheid is door de jaren heen ook wat minder geworden, maar gelukkig kan ik dit compenseren met mijn ervaring.

Ik denk de laatste jaren mijn positionering en afwerken mijn sterke punten zijn (geworden). De laatste drie à vier jaar scoor ik gemiddeld veel meer dan de jaren ervoor. Ik denk dat ik ook een goede mentaliteit heb. Ik hou het voetballen op hoog niveau al aardig wat jaren vol, weet wat ik er voor moet laten en kan dit goed combineren met andere zaken. Op zaterdag is er maar één ding en dat is de wedstrijd winnen.“

Wat is je mooiste voetbalherinnering?
“Dat zijn er wel een aantal, maar het absolute hoogtepunt is ik denk het seizoen 2009-2010 geweest. We hebben toen met VV Dongen alle prijzen gepakt die we konden winnen. Eerst promotie (vanwege de toenmalige versterkte promotieregeling), gevolgd door een kampioenschap na een beslissingsduel tegen De Valk. We wonnen dat jaar zowel de districtsbeker als de landelijke beker. Dit was zowel op als naast het veld een fantastisch seizoen. Ook het kampioenschap met VV Dongen in de hoofklasse (seizoen 2015-2016, red.) en de promotie naar de derde divisie mag ik zeker niet vergeten.“

Wie is je meest opvallende teamgenoot?
“Dit zijn er ook wel een aantal geweest. Toen ik net bij de senioren ging voetballen kwam ik in de kleedkamer terecht naast Ahmet Türküçü. Op en naast het veld was dat een behoorlijke clown.“

Van welke trainer heb je het meeste geleerd?
“Dat is Marcel van Helmond. Hij is in de A-jeugd bij VV Dongen mijn trainer geweest. Zijn filosofie was destijds dat je baas moest zijn over de bal en dat je dan jezelf altijd kon redden in het veld. Daarnaast is hij als prof rechtsbuiten geweest en heeft hij me veel specifieke zaken bijgebracht voor die positie.“

Wat zijn je ambities binnen de voetballerij?
“Ik zit in de nadagen van mijn carrière en heb al veel mooie dingen mogen meemaken. Ik heb dus niet veel ambities meer. Ik ben wel naar Achilles Veen gegaan om nog eens kampioen te worden. Helaas is hier door twee incomplete seizoenen vanwege corona nog geen mogelijkheid toe geweest, dus hoop ik dat dit volgend seizoen gaat gebeuren. Bij Achilles Veen was ik ook twee keer goed op weg om mee te dien in de strijd om de het Zilveren Schoen klassement (ranglijst die bijgehouden wordt door het BD en BN de Stem, red.). Hopelijk kan ik mijn productiviteit ook volgend jaar vasthouden en hier bovenin meedoen.“

Wat is voor jou de meest opvallende regioclub?
“Dit blijft voor mij toch VV Dongen. Het blijft knap dat ze met het beleid dat ze een heel aantal jaren geleden hebben ingezet, dit hebben weten te bereiken. Het laat zien dat een gedegen beleid het in veel gevallen kan winnen van clubs met een groot budget. Ik weet dat er bij VV Dongen een aantal personen zijn die hier heel veel energie in gestoken hebben en wil daar graag mijn bewondering voor uitspreken.”

Wie is voor jou de beste speler uit de regio?
“Dat zijn altijd lastige vragen, maar dan ga ik voor een keeper: Jordy Zielschot. In het kampioensjaar bij VV Dongen heeft hij behoorlijk wat punten voor ons gepakt. Na dit goede seizoen heeft hij dan ook een verdiende transfer naar RKC Waalwijk gemaakt.

Sindsdien heeft hij een periode minder vaak gekeept. Toen we hem vorig jaar in een oefenwedstrijd tegen kwamen, zag ik dat hij nog steeds een behoorlijk balletje kan vangen. Ik vond zijn plafond altijd hoger dan het niveau van de hoofdklasse of derde divisie en ik hoop dat dit nog steeds zo is. Mooi dat we volgend jaar weer samen mogen voetballen bij Achilles Veen.“