Kees van Loon over onder meer de andere speelwijze van zijn Uno Animo

Foto: Archief Uno Animo

Loon op Zand –  De oefenmeester van Uno Animo, Kees van Loon, heeft zijn sporen in het amateurvoetbal ruim verdient. Al in 1991 startte hij immers als jonge hooftrainer bij RKTVV. Nadien was hij werkzaam bij de jeugd van Willem II en hoofdtrainer bij OJC Rosmalen, UNA, VV DESK, Taxandria, TSV Longa, Sliedrecht en nu dus Uno Animo. Omdat zijn beide zoons, Rick en Ruben, beide in het eerste elftal bij Uno Animo speelden besloot vader Kees in 2014 om de stap te zetten naar het zaterdagvoetbal. “De tijd gaat veel sneller dan je denkt. Ik heb toen daarom besloten om de overstap naar de zaterdag te maken, zodat ik mijn twee zoons op zondag kon zien voetballen.” Toen Stefan Brok met de vraag kwam of Van Loon hem bij Uno Animo wilde ondersteunen, was dat voor hem een super combinatie. Én bezig zijn met het vak én zijn zoons op zondag bezig zien. De keuze was dan ook snel gemaakt.

Samenwerking
Na twee jaar als assistent trainer werd Van Loon in 2018 opnieuw hoofdtrainer bij zijn Uno Animo. Het mooie is dat hij dat sinds dit seizoen samen doet met zoon Rick, die vorig seizoen stopte als speler en het trainersvak in stapte. “Ik zie in Rick het fanatisme en de gedrevenheid van mezelf terug”, zegt vader Kees. “Rick loop nu stage bij mij voor zijn UEFA-B opleiding en eind mei hoopt hij hiervoor zijn diploma te gaan behalen. Ik hoop daarna nog minimaal een jaar dit pad samen met hem te mogen bewandelen. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor de spelersgroep lijkt me dat goed. Het is namelijk altijd goed dat er een jonge trainer met fris elan voor de groep staan”, aldus Van Loon senior.

Ambities
Als jonge trainer zat Kees van Loon boordevol ambities. Onder meer bij VV DESK leidde dat tot grote successen. In die tijd meldde hij zichzelf eens aan voor de cursus Coach Betaald Voetbal. Van Loon: “Ik heb zelf korte tijd profvoetbal gespeeld, maar in die tijd kregen vaak oud-internationals voorrang. Mannen als Mario Been en Erwin Koeman hadden natuurlijk ook meer bagage dan ik had.” Sindsdien heeft Van Loon deze droom laten varen en richt hij zich op het amateurvoetbal.

Gevraagd naar hoe hij de toekomst voor zich ziet, stelt Van Loon: “Ik sluit af bij Uno Animo”. Wanneer precies weet hij zelf ook nog niet: “Zeker nu het voetbal er niet is, mis ik het enorm. Nadat ik als trainer stop, zou ik graag de club nog willen blijven ondersteunen.” De invulling hiervan staat nog volledig open, Van Loon denk na over iets op technisch gebied of misschien wordt hij wel trainer bij de allerkleintjes. Kenmerkend zegt hij zelf: “Ik zie mezelf in ieder geval niet vijf dagen in de week op de bank zitten.”

Andere speelwijze
Uno Animo speelt alweer voor het tiende seizoen achtereen in de tweede klasse. En daar zijn ze bij Uno erg trots op: “Tegen clubs als VOAB, Sarto en VV Desk, stuk voor stuk clubs die veel groter zijn dan Uno, hebben we het tot nog toe gered met spelers die uit het dorp kwamen. Dit met een groep die altijd uit een redelijk vaste kern bestond”. Al eerder stopte een aantal spelers, maar afgelopen seizoen stopte met keeper Rens Mols, centrale verdediger Mathijs Knapen, centrale middenvelder Ruben van Loon en spits Rick van Loon de volledige as. Van Loon: “Daarom heb ik contact gezocht met een aantal spelers die deze gaten in hebben weten vullen. Hierdoor zijn voor het eerst vier jongens die eigenlijk nog geen link hadden met Uno bij de club gekomen.”

Door de komst van de keepers Tom van Brakel en Sam Brok, middenvelder Rick Vervaart en spits Piet Adams, aangevuld met enkele talenten uit de eigen jeugd, staat er een ander elftal dan vorig seizoen. Van Loon zegt hierover: “Doordat we nu andere spelers hebben, zijn we ook gaan kijken naar de speelstijl. De laatste jaren was Uno Animo vooral gericht op fysiek voetbal. Omdat we nu vooral lichtgewichten hebben, zijn we anders gaan spelen.” Het accent wordt gelegd op het positiespel en de opbouw van achteruit, waarbij de lange bal niet meer het eerste middel zal zijn. Gezien de resultaten tot nog toe zou je zeggen dat dit geen succes is gebleken: uit drie competitiewedstrijden werd één punt behaald. “Natuurlijk gaat het om de punten, maar het waren drie écht kwalitatief goede wedstijden. Qua inhoud waren we daar erg goed. Ik denk dat we daarop zeker voort gaan borduren, zodra het weer kan”, aldus Van Loon. 

Coronastop
Ook voor Uno Animo ligt het voetbal alweer enige tijd stip. In de periode dat er nog in viertallen getraind werd, gebeurde dit nog fanatiek. Toen de maatregelen verzwaard werden en er nog maar in tweetallen getraind mocht worden, is hier ook mee gestopt. Van Loon: “Na de eerste lockdown in juni of juli, was het voor mij al snel duidelijk dat dit seizoen niet volledig afgerond zou gaan worden. We hebben de tijd wel nuttig besteed door het voeren van gesprekken met de staf en selectie inzake het volgende seizoen.”

Van Loon hoopt in april weer volledig te kunnen trainen, zodat er – hopelijk – in mei, juni en juli weer wat wedstrijden gespeeld kunnen worden. “Ik kijk er zeker weer naar uit om het weer op te gaan pakken, maar dat geldt denk ik voor heel voetballend Nederland”, zegt Van Loon. “Het geluk is wel dat dit voor iedereen nieuw is, dus niemand zal er meer voor- of nadeel uit halen dan anderen. We hebben nu in ieder geval voldoende tijd om onszelf voor te bereiden op het komende seizoen”, sluit hij af.