Sven Kerst (24) is een jonge, ambitieuze trainer en heeft volgend seizoen VV Dongen JO15-1 onder zijn hoede

Foto: Sven tekent een contract bij vv-Dongen, waar hij trainer wordt van JO15-1

Raamsdonk/Dongen – Sven Kerst is met zijn 24 jaar een piepjonge voetbaltrainer. De productie-engineer in isolatie systemen heeft toch al een beknopte CV opgebouwd. Volgend seizoen stapt de oud-voetballer over van RFC naar VV Dongen, om daar de JO15-1 te gaan trainen. “Een kans die ik niet mag laten lopen,” zegt hij stellig. Kerst legt voor zichzelf de lat behoorlijk hoog. “Over tien jaar wil ik echt een 1e elftal trainen.” Voor jonge jongens die (noodgedwongen) stoppen met voetballen, heeft hij ook een boodschap: “Word trainer, dan blijf je overal bij betrokken.”

Begin als trainer
Sven speelde twee seizoenen in het eerste elftal van zijn cluppie vv Raamsdonk. Vervelende knieblessures betekende voor hem het einde van een voetbal carrière. In die tijd was hij al trainer van de JO13-1 van VV Raamsdonk, wat hem goed af ging. Eén seizoen zonder voetbal vond de technicus meer dan genoeg, hij wilde weer het veld op. “Ik begon bij SCO als trainer van de JO19. Ik was zelf eigenlijk maar net iets ouder, dat was een heel goede leerschool. Intussen had ik ook de cursus junioren trainer van de KNVB afgerond. In de winterstop kreeg ik een telefoontje van RFC, ze hadden me blijkbaar in het vizier. Ik kon daar de JO17-1 (hoofdklasse) gaan trainen.”

Ontwikkeling als trainer
Trainer zijn bevalt Kerst uitstekend. “Je kunt echt zien dat je een groep beter kunt maken als je alle talenten van de spelers goed benut.” Zijn jeugdige leeftijd als trainer kent voor- en nadelen. “Ik spreek dezelfde taal als de spelers, dat is echt een groot voordeel. Slecht nieuws gesprekken vind ik daarentegen nog weleens lastig, een speler teleur moeten stellen of lastige gesprekken met ouders, dat is nog een leerproces.” Kerst komt naar eigen zeggen nog (te) weinig jonge trainers tegen; “Het is echt heel leuk om te doen, je blijft lekker in de voetbalwereld en doet veel contacten op. Er gaat wel giga veel tijd inzitten. De zaterdag wordt helemaal ingenomen door het trainerschap, daar moet je rekening mee houden, maar ik wil nog heel veel leren.”

Bij RFC liepen de zaken niet helemaal zoals gehoopt, dus ging de Raamsdonker zijn horizon verbreden. “Ik mocht op gesprek komen bij vv Dongen en hun beleidsplan sprak mij enorm aan. Het is overigens ook een prachtige club. Mensen die dicht naast staan zeiden dat ik dit echt moest doen, ik ben trots op deze stap vooruit. Ik heb inmiddels al veel appjes gehad van spelers van RFC met een lieve boodschap aan mijn adres, dat heeft me wel geraakt.” Inmiddels is Sven bezig met de TC3 cursus van de KNVB. “Het is voor iedereen die van voetbal houdt momenteel een heel vervelende tijd, anderzijds heeft het me wel weer mooie dingen gebracht.”