Uit de oude doos: Oud-keeper Ton Verkerk over de eerste wedstrijd van RKC in het betaald voetbal

Foto: Ton Verkerk

Waalwijk – In 1984 trad RKC Waalwijk toe tot het betaald voetbal. De allereerste wedstrijd in de Eerste Divisie was tegen provinciegenoot Willem II. Keeper Ton Verkerk hielp RKC Waalwijk aan promotie naar de Eerste Divisie, maar stond bij Willem II onder de lat toen RKC haar eerste wedstrijd in het betaald voetbal speelde. Wij spraken met Ton over zijn actieve loopbaan, die ‘ene wedstrijd’ en over zijn huidige situatie.

Actieve loopbaan
‘’Ik ben begonnen bij WSC toen ik zes jaar was, toen ik zestien was ging ik naar FC Den Bosch, daarna een jaartje RKC. Toen ben ik naar België gegaan, daar speelde ik met Beringen in de Eerste klasse. Toen heb ik een half jaartje stilgelegen, daarna heb ik 4,5 jaar bij Willem II gespeeld, daarna heb ik een jaartje bij RKC gespeeld en zijn we gepromoveerd naar de Eerste divisie, toen ben ik teruggekeerd naar Willem II en heb ik daar nog een jaartje of vier gespeeld’’, vertelt Ton over zijn loopbaan. In 1988 heeft hij uiteindelijk zijn handschoenen aan de wilgen gehangen.

De mooiste tijd heeft hij bij Willem II gehad geeft Ton aan, puur omdat hij daar bijna 240 wedstrijden heeft gespeeld(!) en bij RKC maar een paar seizoenen. Of hij een voorkeur heeft als ze tegen elkaar spelen? Nee, niet echt. ‘’Ik draag ze allebei een warm hart toe. Ik ben bij RKC lang (assistent)trainer geweest en bij Willem II heb ik een groot deel van mijn spelerscarrière doorlopen. Ik kijk bij beide ploegen weleens een wedstrijd, ik hoop gewoon dat ze allebei in de Eredivisie blijven.’’

Ton heeft elf jaar gefungeerd als trainer bij RKC Waalwijk. Als trainer van het tweede elftal, maar ook als assistent-trainer van Martin Jol in zijn gouden jaren bij RKC. Daarnaast heeft Ton ook een stukje jeugdopleiding en scouting destijds weten op te bouwen samen met Marcel Brands en later nog Leon Hutten. De voormalig keeper geeft aan dat hij liever zelf speelt dan dat hij spelers traint: ‘’Het leukste is om zelf te spelen, dan heb je invloed op het spel. Dat heb je als trainer ook wel, maar het blijft iets van het team zelf. Een trainer is belangrijk, maar is niet de belangrijkste spil in het geheel. Kijk maar naar Liverpool nu.’’

Eerste wedstrijd betaald voetbal RKC
Via de play-offs wist RKC zich te promoveren naar het betaald voetbal. In dat seizoen (1983/84) keepte Ton Verkerk bij RKC Waalwijk. In de zomerstop maakte hij echter weer de overstap naar Willem II. Ton stond dus het doel van Willem II te verdedigen op de dag dat RKC haar eerste wedstrijd in het betaald voetbal speelde. Dat deed hij overigens met de aanvoerdersband om zijn arm.

Het was een warme dag, vertelt Ton, het seizoen was net begonnen dus het was rond de 34 graden. ‘’Voor mij was het wel een leuke wedstrijd, je wilt toch laten zien dat je goed bent’’, zegt Ton. En laten zien dat hij goed was lukte aardig, vertelt hij met een lach. Met een aantal goede reddingen kon hij hoogstpersoonlijk voorkomen dat RKC haar eerste wedstrijd in het betaald voetbal zou winnen. ‘’RKC had moeten winnen, maar ik was in goeden doen.’’ Einduitslag: 1-1.

Trainer, gymdocent en leerjaarcoördinator
Wat doet Ton momenteel nog met zijn tijd? Hij zit zeker niet stil na zijn voetbalcarrière, hij kan het spelletje nog niet missen. Daarom geeft hij training aan WSC O17 en volgend jaar wordt dat WSC O19. Daarnaast is hij ook nog gymdocent op het Dr. Mollercollege in Waalwijk. Al doet hij dat maar vier uurtjes in de week. Zijn belangrijkste functie op het Dr. Mollercollege is laarjaarcoördinator zijn van 4 en 5 HAVO.

One Reply to “Uit de oude doos: Oud-keeper Ton Verkerk over de eerste wedstrijd van RKC in het betaald voetbal”

Comments are closed.