De jeugd bij VV Raamsdonk kan wel een impuls gebruiken. Nieuwe leden zijn dan ook meer dan welkom!

Jonge aanwas bij VV Raamsdonk.
Foto: Archief VV Raamsdonk

Raamsdonk – Raamsdonk is natuurlijk vooral bekend om het carnaval, maar ook de plaatselijk voetbalclub heeft een grote sociale functie binnen het dorp. De carnavalsoptocht en de voetbalclub zijn de levensaders van het kerkdorp. Ofschoon de club maar liefst zes seniorenelftallen heeft, staat de jeugdafdeling wat elftallen betreft onder druk. Raamsdonk heeft al enkele jaren geen JO-19 meer, normaal gesproken de opmaat voor spelers naar de selectie toe. De JO-16 is het ‘oudste’ elftal en kent momenteel dertien spelers en is dus ook kwetsbaar.

Normaliter zou de voetbalclub dit jaar een JO-17 hebben, maar eind vorig seizoen kozen enkele spelers ervoor om bij een andere club een vriendenteam op te zetten. Er bleven toen te weinig spelers over om aan de competitie te beginnen. De club is er alles aan gelegen om zuinig om te springen met de jeugdafdeling.

Martin de Jong is voorzitter van de jeugdcommissie: “Het speelt natuurlijk bij heel veel kleinere voetbalclubs. Op de leeftijd van zestien jaar spelen ook andere dingen een rol die de jeugd belangrijk vindt en de meeste hebben op zaterdag ook een baantje. Het lijkt er ook een beetje op dat spelen in het eerste elftal, niet meer zo leeft onder de jeugd. We spelen bij de jeugd niet op het hoogste niveau maar daar staat tegenover dat het bij VV Raamsdonk goed geregeld is; iedereen krijgt een tenue, een trainingspak en tas van de club, ook is de accommodatie van deze tijd en is de club financieel gezond. Veel stabiliteit dus. De jeugd zal ook vooral zelf reclame moeten maken hun cluppie. Wat jongens erbij zou echt zeer welkom zijn.”

Brian van der Pluijm is al jarenlang jeugdtrainer bij vv-Raamsdonk en heeft de JO-16 onder zijn hoede. “Ik zou best wel wat fanatieker willen trainen maar het onderlinge verschil maakt dat soms lastig, het moet voor iedereen wel een beetje leuk blijven. Overigens zijn het allemaal prima jongens, misschien soms te aardig denk ik weleens. We vragen ook regelmatig wat ze vooral zelf willen.”

De club doet er alles aan om deze lichting te behouden. “We willen bij alles ondersteunen, zo heeft de trainer van de selectie ook enkele trainingen begeleid en we hebben enthousiaste jonge scheidsrechters. De lockdown werkt nu natuurlijk ook niet echt mee.”

Siem is bijna 17 jaar en de oudste jeugdspeler: “Ik wil graag bij VV Raamsdonk blijven voetballen, gewoon in mijn eigen dorp. Het zou heel fijn zijn als er wat jongens bij ons elftal komen, bijvoorbeeld van een andere club, of jongens die het gewoon willen proberen, anders kan ik ook niet beloven dat ik door ga…”