Kennismaken met… Mandy de Kok (RKDVC VR1)

Foto: Archief RKDVC

Drunen – In onze vaste rubriek “Kennismaken met…” dit keer opnieuw een voetbalster: Mandy de Kok. Mandy speelt al haar hele leven bij RKDVC en heeft samen met haar teamgenoten de afgelopen jaren de nodige successen geboekt. Na een kampioenschap in de vijfde klasse in 2018, stond RKDVC VR1 in het eerste afgebroken ‘Corona-seizoen’ (2019-2020) in de vierde klasse opnieuw bovenaan. Na een door de KNVB goedgekeurd verzoek speelde RKDVC VR1 dit seizoen dus in de derde klasse. We vuurden onze gebruikelijke vragen op Mandy af, wat resulteerde in een origineel interview.

NaamMandy de Kok
Actief bij (en als wat)RKDVC VR1
Actief geweest bijIk heb altijd bij RKDVC gevoetbald, nergens anders.
Mooiste voetbaltenueHet uitshirt van Ajax tijdens seizoen 2013-2014. Ik vind de combinatie roze met zwart mooi.
Kleur voetbalschoenenVroeger droeg ik het liefst zwart met roze schoenen. Lekker meisjesachtig. Voortaan kies ik voor zwart met een klein glimmend detail.
Mooiste sportparkDat vind ik van mijn eigen clubje. Gewoon omdat ik de sfeer top vind.

Stel jezelf eens voor aan de volgers van De Langstraat Voetbal?
“Ik ben Mandy de Kok, 23 jaar oud en ik woon in Drunen. In het dagelijks leven ben ik leerkracht en geef ik les aan groep 7. Mijn moeder heeft altijd bij RKDVC gevoetbald, waardoor ik al heel mijn leven op de club kom. Ik ging als klein meisje dan mee de kleedkamer in, deed mee aan de warming-up, zat lekker in de dug-out of keek vanaf de kant naar de wedstrijd met mijn opa en oma. Laatstgenoemden zijn dan ook nog steeds trouwe aanhangers van het damesvoetbal bij RKDVC. Tevens kwam ik al die jaren op de zondagmiddagen in de kantine van RKDVC. Ik had al snel genoeg door dat je je daar lekker kon vermaken. Jong geleerd is oud gedaan zullen we maar zeggen. Zelf heb ik eerst hockey gespeeld, maar toen mijn moeder samen met Corry van Spijk het meidenvoetbal binnen RKDVC op ging zetten, ben ik daar gestart en nooit meer weggegaan. Daarnaast vind ik het erg lekker om naar de sportschool te gaan. Ook ben ik er altijd wel voor in om andere sportieve activiteiten te ondernemen.”

Wat zijn op voetbalgebied je sterke en zwakke punten?
“Ik ben positief over mijn snelheid en inzicht binnen het veld. Mijn teamgenoten zullen hier wel om lachen, maar met name in het geven van steekballen vind ik mezelf prima ontwikkeld.

Voordat de wedstrijd begint zit ik vol met zenuwen waardoor ik niet meteen lef en vertrouwen toon aan het begin van de wedstrijd. Dit zie ik wel echt als een zwak punt. Als iemand hier de gouden tip voor kent, mag die zich melden.”

Wat is je mooiste voetbalherinnering?
“Van deze vraag krijg ik echt meteen een lach op mijn gezicht. Ik heb zoveel mooie voetbalherinneringen. Ik vind het lastig om specifiek één herinnering te kiezen. Als ik hier aan terug denk komen bijvoorbeeld herinneringen boven aan het fluitsignaal of een gemaakt doelpunt bij een belangrijke wedstrijd of al helemaal bij een kampioenswedstrijd. Vooral het gevoel/de euforie op dat soort momenten met het gehele team, staat heel hoog op mijn lijstje.”

Wie is je meest opvallende teamgenoot?
“De meest opvallende teamgenoot is op dit moment voor mij niet een speelster, maar trainer Mark van Heeswijk. Hij is fanatiek en wil ieder spelletje dan ook graag winnen. Wanneer Mark mee voetbalt, zal zijn team dan ook altijd winnen. Linksom of rechtsom, dat maakt niet uit. Hiervoor worden de spelregels tussendoor ook weleens aangepast.

Terwijl hij zich volledig inleeft in het spelletje, sla ik de plank ook weleens compleet mis. Vorig jaar, toen wij voor het kampioenschap speelden, vroeg hij welke belangrijke wedstrijd zondag plaatsvond. Hierop antwoordde ik: ’Ajax tegen PSV’. Dit werd me duidelijk niet in dank afgenomen, omdat hij doelde op de nummer twee die tegen de nummer drie uit onze competitie speelde. Om de emotie die hij er dan in legt, moet ik altijd wel lachen.”

Van welke trainer heb je het meeste geleerd?
“De basis van mijn ‘spannende’ voetbalcarrière is wel echt gelegd door Mark Tausch. Het is niet dat ik bepaald veel affectie met het spelletje had toen ik op mijn tiende begon met voetballen, maar hij heeft me wel bepaalde vaardigheden bijgebracht waar ik nog steeds iets aan heb. Met al mijn andere trainers/trainsters heb ik ook veel geluk gehad en veel plezier mee beleefd. Ook zij hebben mij op voetbalgebied veel inzichten gegeven.”

Wat zijn je ambities binnen de voetballerij?
“Ik vind het belangrijk dat er een goede balans is tussen plezier maken en een winnaarsmentaliteit hebben binnen het team. Echte ambities heb ik daarin verder niet. Persoonlijk gezien wil ik wel ieder jaar weer het wedstrijdje ‘Wie maakt de meeste doelpunten?’ winnen van mijn vriend. De verliezer neemt de winnaar namelijk mee uiteten, haha.”   

Wat is voor jou de meest opvallende regioclub?
“Pfoe. Dit vind ik lastig, want zoveel heb ik dus niet met uitclubs, haha. Ik speel graag lekker een wedstrijdje, maar daarna duik ik graag met mijn team de kantine van RKDVC weer in. Wat ik wel leuk vind, zijn de wedstrijden van de Willy Naessens cup van RKDVC 1 (de mannen). Hier doen Nieuwkuijk, Vlijmen en Haarsteeg aan mee. Dan zit de kantine lekker vol met bekenden en is er een DJ aanwezig. Gegarandeerd een mooie zondag dus.”

Wie is voor jou de beste speler uit de regio?
“Mijn vriendinnetje Kelly Tausch. Momenteel speelt zij bij VV Baardwijk. Ik ben samen met Kelly begonnen met voetballen. We hebben samen veel plezier gemaakt en hebben samen wat kampioenschappen mogen vieren. Ook is Kelly degene die mijn eerste goal mogelijk maakte door de bal 30 cm voor de goal af te leggen, waardoor ik hem binnen kon tikken. Kelly is een hele goede voetbalster en gaat lekker mee in de tweede klasse. Toch hoop ik samen met haar nog eens het blauwe tenue te mogen dragen. Hint-hint!”