In gesprek met Abu Santi (initiatiefnemer Maluku Oldstars) over Walking Football in Waalwijk

Foto: Persoonlijk archief

Waalwijk – De populariteit van de nieuwe spelvorm Walking Football groeit de laatste jaren gestaag. Het is een trend die door heel Nederland zichtbaar is. Ook mensen van 55 jaar en ouder willen in teamverband blijven sporten, zodat de mentale en fysieke fitheid behouden blijft. Een van de regionale initiatiefnemers is de uit Waalwijk afkomstige Abu Santi. Santi die in het verleden zelf gevoetbald heeft bij VV Baardwijk, RKC en diverse zaalvoetbalteams, zet zich sinds 2018 in voor verschillende OldStars projecten zoals Walking Football, Walking Handball en Footgolf. Omdat Walking Football voor velen wellicht een relatief nieuw fenomeen is, gingen we met Abu Santi in gesprek.

Wat is OldStars Walking Football?
Bij Walking Football gelden bijna dezelfde regels als in het reguliere voetbal. Er zijn wel enkele uitzonderingen. Er mag (zoals de naam natuurlijk al weggeeft) niet gerend worden, er is geen buitenspel en er zijn geen keepers. Op een veld van 42 bij 21 meter wordt zes tegen zes gespeeld op doelen die drie meter breed en één meter hoog zijn. Ook mag er geen lichamelijk contact zijn en mag de bal maximaal op heuphoogte komen. Abu Santi: “Door deze regels is er sprake van een lage instapdrempel voor spelers en is Walking Football daardoor ideaal voor mannen of vrouwen vanaf 55 die actief willen blijven bewegen en met veel plezier deze sport willen (blijven) beoefenen.”

De afgelopen jaren is Oldstars Walking Football uitgegroeid tot een bekende, populaire spelvorm in Nederland. Er zijn liefst 379 geregistreerde teams die actief zijn in clubverband en dit aantal groeit alsmaar, dit mede omdat de combinatie met andere Walking Sports gemakkelijk te maken is. Als basis voor het nationale Walking Football team, maar ook zeker als ambassadeurs zijn oud-internationals Sjaak Swart, Sonny Silooy, Simon Tahamata, Kees Kist, Harru Lubse en Dick Schoenaker verbonden aan Walking Football.

Walking Football Waalwijk
Momenteel spelen er meerdere Walking Football teams in Waalwijk. Allereerst de OldStars van RKC Waalwijk (via de Stichting Samen RKC). Bij RKC Waalwijk voetballen – normaal gesproken – iedere dinsdagochtend 28 fanatieke deelnemers, die het leuk vinden om in beweging te blijven, maar ook om hun sociale contacten te onderhouden.

WSC is de andere vereniging die in Waalwijk actief is. De 25 leden die hier actief zijn, zijn spelers van  Maluku Oldstars (MOS) Waalwijk. Dit team werd in mei 2018 opgericht werd door Noes Latuhihin, Mochtar Santi en Abu Santi in samenwerking met Joop Kols van de KNVB. Abu Santi: “We hebben op dit moment een leuke mix in de groep, waarmee we iedere vrijdagavond om 19:00 uur trainen bij WSC in Waalwijk. De trainingen worden gegeven volgens het Athletic Skills Methode (ASM) principe, waarbij verantwoord bewegen, sport en spel met plezier voorop staat. Om dit compleet te maken staat ook nog EHBO-personeel tot onze beschikking.”

Walking Sports
Vanaf volgende maand gaat Abu Santi een samenwerking aan met Larry van Ommen, waarmee ze gezamenlijk Walking Sports in Waalwijk willen gaan promoten. Santi: “Larry en ik gaan met onze bedrijven (KYK Sports en LvO Events) de samenwerking met elkaar zoeken. Hierdoor willen we Walking Sports echt goed op de kaart gaan zetten in Waalwijk. Zodra Walking Sports Waalwijk echt van de grond is, horen jullie hier zeker meer over.” Vanuit De

Naast actief bezig blijven ziet Santi de kameraadschap en het onderhouden van sociale contacten als belangrijkste pluspunten van Walking Football en andere Walking Sports. Ben je ouder dan 55? En wil je graag (meer) actief bezig zijn en gezellig betrokken zijn bij een Walking Football initiatief of andere Walking Sports? Neem dan contact op met Larry van Ommen (06-12202307) of Abu Santi (abu@kykwerk.eu of 06-17591985).