Aanstormend talent: Souleimane Bah (WSC)

Waalwijk – De net 20 jaar geworden Souleimane Bah speelt in het eerste van WSC. Sinds zijn zevende zit hij bij WSC, vorig seizoen had hij een klein uitstapje naar SC ’t Zand in Tilburg, maar dit seizoen speelt hij gewoon weer in Waalwijk. Wij hadden het met Souleimane over zijn kwaliteiten, racisme op het voetbalveld en zijn toekomst. Ook spraken wij met zijn trainer Patrick Berkelmans, hij had een bijzonder verhaal over zijn speler.

Kwaliteiten

‘’Het dribbelen, mannetje makkelijk passeren, het inzicht en een goede pass’’, zo omschrijft Souleimane zichzelf. Trainer Patrick Berkelmans voegt daaraan toe dat hij op hoge snelheid altijd technisch sterk blijft. Maar waar dingen goed gaan, gaan ook dingen fout. ‘’Wat ik zelf beter kan trainen is mijn fysiek, ook mijn timing moet wat beter bij het vastzetten, druk zetten en de looplijnen lezen en afschermen bijvoorbeeld’’, zegt Souleimane. Ook wil hij zijn linkerbeen trainen, hij vindt zichzelf al tweebenig, maar wil écht onvoorspelbaar worden. Zo kan hij zijn tegenstander het nog moeilijker maken.

Racisme op het voetbalveld

Souleimane is zelf nog nooit racistisch bejegend gelukkig. Een paar teamgenoten van hem wel helaas. ‘’Als je een echt team bent hoor je diegene dan te steunen’’, zegt Souleimane. ‘’Ik vind het nergens voor nodig, we spelen een spelletje en het gebeurt altijd wel eens. Maar houd het wel gewoon normaal, ga niet over de schreef.’’

Volgens Souleimane valt er niet heel veel tegen te doen: ‘’Het enige wat je kan zeggen is dat ze er mee moeten ophouden, dat ze zelf gaan realiseren dat ze het niet horen te zeggen.’’ De aanpak van de KNVB kan Souleimane zich in vinden: ‘’Je moet de speler en de club aanpakken. Maar je moet het ook weer niet groter maken dan dat het is, je moet je niet bezig gaan houden met randzaken. Het is erg, maar het moet niet meer over dat gaan dan over voetbal.’’

Toekomst

Souleimane ziet zichzelf in de toekomst als vaste kracht voor het eerste van WSC. Ook trainer Patrick is daar zeker van: ‘’Hij gaat wedstrijden beslissen met zijn acties.’’ De echte droom van Souleimane is om een ‘transfer’ te kunnen maken en een stapje hogerop te spelen. ‘’WSC is een goede beginschool voor mij, als ik hier mijn aandeel kan leveren zou dat voor mij goed zijn. Als ik een aanbieding zou kunnen krijgen en ik kan daar op hoger niveau spelen dan ga ik daar op in. Maar nu focus ik op WSC.’’

Bizar verhaal

Patrick traint Souleimane pas één jaar. Toch kende hij hem al vanaf zijn geboorte (onbewust). ‘’Ik heb Souleimane direct na zijn geboorte gezien. Hij is in dezelfde nacht geboren als mijn dochter. Zijn moeder en mijn vrouw lagen op dezelfde kamer in het ziekenhuis.’’ Patrick heeft hem daarna achttien jaar (!) niet gezien, nu geeft hij hem training. Bizar.