Clubman Mark van Heeswijk, naast kantinebeheerder ook hoofdtrainer bij RKDVC VR1

Foto: archief RKDVC

Drunen –  Eigenlijk per toeval raakte Mark van Heeswijk betrokken bij het vrouwenvoetbal. Omdat de vorige trainster vanwege haar werk een aantal keer niet kon, nam de Van Heeswijk deze trainingen over. “Toen de trainster (Robin van Drunen, red.) definitief stopte, werd aan mij in 2019 de vraag gesteld of ik het over wilde nemen. Omdat ik fulltime in de kantine bij RKDVC werk, zei ik dat ze dat eerst met het bestuur moesten bespreken. Toen het bestuur akkoord ging, dacht ik eerst shit nu zit ik er echt aan vast, haha.”

Clubman
Verenigingen in het amateurvoetbal draaien op mensen die de club een warm hart toedragen. Bij veel clubs neemt het aantal mensen dat als vrijwilliger actief al jaren af. Van Heeswijk is er eentje van de oude stempel: “Ik heb heel mijn carrière bij RKDVC gespeeld, op een uitstap van drie seizoen bij FC Den Bosch na. Ik zie mezelf dan ook als een echte clubman en dat zal ook altijd zo blijven. Met de vereniging heb ik in al die jaren lief en leed gedeeld en ik vind dan ook dat ik daarvoor iets terug moet doen.”

Voor Van Heeswijk geldt dat hij dit zowel op als naast het veld doet. Na jaren in de horeca gewerkt te hebben, kan hij deze passie combineren met die voor voetbal. “Dit is voor mij echt een win-winsituatie. Vroeger droomde ik ervan om de sleutel van de poort te mogen hebben en nu ben ik vrijwel iedere dag op de club. Al moet ik zeggen dat ik iedereen wel enorm mis. Het personeel, lekker ouwehoeren over voetbal, een volle kantine bij wedstrijden van het eersten en natuurlijk de feestjes zoals Carnaval en het Oktoberfest.”

Vrouwenvoetbal
Als je vijf jaar geleden had gezegd dat Van Heeswijk trainer zou worden in het vrouwenvoetbal, dan had hij je misschien wel raar aangekeken. Van Heeswijk: “Ik dacht Mark en vrouwenvoetbal, dat is geen goede combinatie. Maar na een aantal trainingen verzorgd te hebben, werd ik aangenaam verrast door het enthousiasme, plezier en het spelniveau van de meiden.”

Zo werd hij dus met ingang van het vorige seizoen (2019/2020) trainer bij RKDVC VR1 dat toen actief was in de vierde klasse. Aan het einde van het eerste ‘Corona-seizoen’ stond RKDVC VR1 bovenaan in de competitie en zou het waarschijnlijk kampioen zijn geworden. Na toestemming vanuit de KNVB promoveerde het alsnog naar de derde klasse, waarin het dit seizoen uit de startblokken vloog maar door Corona bleef steken op drie gespeelde wedstrijden en negen punten. Voor Van Heeswijk en zijn vrouwen liep wat dat betreft alles dus volgens plan, al was het wel even wennen: “Ik ben voorheen altijd actief geweest in het mannenvoetbal. Als je dan per toeval in het vrouwenvoetbal terecht komt, dan moet je jezelf daar weer op aanpassen. Als trainer moet ik nu andere prioriteiten stellen, maar dat maakt het ook juist weer leuk.”

Voor de komende jaren is het zijn belangrijkste doelstelling om de groep bijeen te houden. De behaalde prestaties spreken immers voor zich. Van Heeswijk: “Het is het belangrijkste om deze superleuke, enthousiaste en goede groep zo lang mogelijk bij elkaar te houden. Ik denk dat we met dit team goede prestaties neer kunnen zetten. Maar het belangrijkste speerpunt is dat gezelligheid hoog in het vaandel staat. Want zonder plezier kom je niet ver.”

Foto 2: als trainer van RKDVC VR1