Een blik op het verleden, heden en de toekomst met VV Waspik trainer Emiel Heefer

Foto: MiGe Fotografie

Waspik – Volgend seizoen zal VV Waspik opnieuw actief zijn in de vooral regionaal getinte zondag derde klasse B. Bij de dorpsclub zal dan wel een andere trainer aan de zijlijn staan. Vanaf het aankomende seizoen is namelijk Tilburger Emiel Heefer hoofdtrainer op Sportpark Elzenhage. De Langstraat Voetbal ging in gesprek met Heefer om terug te kijken op zijn carrière als speler en trainer, maar ook om vooruit te kijken naar het komende seizoen.

Het verleden
Als voetballer heeft Heefer de meeste voetbaljaren doorgebracht bij TSV LONGA. Heefer noemt het een mooie vereniging, waar hij zich als voetballer heeft ontwikkeld en waar hij uiteindelijk ook voor het eerste elftal uit is gekomen. “Mijn mooiste herinnering was de verloren bekerwedstrijd tegen Willem II in 1994. We speelden in het net gerenoveerde stadion. Erg mooi om dit in je eigen stad mee te mogen maken, tegen het destijds grote Willem II.”

Na zijn actieve voetbalcarrière startte Heefer zijn trainerscarrière bij TSV NOAD. Eerst als assistent en later als hoofdcoach, waarna dienstverbanden bij VV Gilze, Veerse Boys en ook VV Baardwijk volgden. Gevraagd naar de hoogtepunten uit deze periode antwoord Heefer: “Als trainer heb ik het geluk gehad dat ik twee maal deel heb mogen uitmaken van een kampioenschap. Uiteraard zijn dat de mooiste momenten, omdat de vereniging met al zijn vrijwilligers hier keihard voor gewerkt heeft en daardoor de ontlading enorm groot is.”

Heefer werd zowel bij TSV NOAD als bij VV Gilze kampioen. Terugkijkend op deze momenten vertelt hij dat het kampioenschap bij NOAD voor hem heel speciaal is. “Als voetballer ben ik hier zelf actief geweest en de club heeft mij de mogelijkheid gegeven om mijzelf als trainer te ontwikkelen. Dat dit dan bekroond kan worden met een kampioenschap is heel mooi.” Wat het extra bijzonder maakt is het feit dat dit gerealiseerd is met spelers en stafleden waarmee hij zelf ook voetbalde. Heefer: “We zien elkaar nog regelmatig. Ik vind het ook echt mooi om te zien dat zowel Jeremy Buchly (destijds assistent trainer, nu trainer bij VV Gilze) en Peter Verzijl (de toenmalige keeper en volgend seizoen actief bij WSC) nu als trainer flink aan de weg timmeren.”

Ook het kampioenschap bij VV Gilze heeft een speciaal plekje. In het eerste seizoen onder zijn leiding degradeerde VV Gilze. Maar door vast te houden aan de werkwijze en de ingeslagen weg, werd er in het volgende seizoen een mooie ontwikkeling doorgemaakt: “Hierdoor konden we het jaar daarop met overmacht de titel pakken. We werden met 20 punten voorsprong kampioen en hadden in het gehele seizoen slechts 14 tegendoelpunten. Als kers op de taart werden we dat jaar zelfs genomineerd voor sportploeg van het jaar.”

VV Waspik
In het afgelopen seizoen is Heefer actief geweest als trainer bij de JO-19 van Sc ’t Zand. “Ik denk dat voor elke trainer in het amateurvoetbal hetzelfde geldt: dit seizoen is net als het vorige seizoen over het algemeen teleurstellend verlopen. Echter kijk ik ook terug op de mooie momenten die er wel zijn geweest.” Als jeugdtrainer heeft hij de andere kant gezien en vanuit die rol de doorstroming vanuit de jeugd actief kunnen begeleiden. “Iets waar ik enorm veel plezier uit haal: het werken met talenten en de doorontwikkeling van de spelers, om zo de doorstroom naar de selectie te realiseren. Bijkomend voordeel is dat ik meer inzicht gekregen heb in de samenwerking tussen jeugd- en hoofdtrainer en in het selectiebeleid van de senioren. Dat kan ik mooi meenemen in mijn ontwikkeling als hoofdtrainer.”

Hoofdtrainer is hij volgend seizoen dus bij VV Waspik. De club die als tegenstander al veelvuldig op zijn pad kwam en waarmee het warme onderlinge contact als vanzelf ontstond. Heefer: “Als trainer ben ik Jan Fitters al tegen gekomen en vanuit die rol heb ik al jarenlang contact met hem. Dat ging dan over voetbal in het algemeen, maar ook over andere zaken. Jan is al jaren betrokken bij VV Waspik en toen duidelijk werd dat er een vacature ontstond, heeft hij dit aangegeven. Na een aantal gesprekken bleek dat er tussen de club en mij een goede match was in verwachtingen, werkwijze en het gevoel, waardoor ik niet kan wachten om aan de slag te gaan.”

VV Waspik beschikt volgens Heefer in het volgende seizoen over een grote spelersgroep met enorm veel potentie. Naast de huidige spelersgroep, die over veel kwaliteiten beschikt, komen er nog eens twaalf jeugdspelers over. Heefer: “We starten dus met een grote groep. De doelstelling die we ons zelf hebben meegegeven is om de selectieprocedure zo effectief mogelijk in te zetten om te komen tot een selectie van Waspik 1 en 2 waar een prestatief klimaat leidend is.” Voorlopig is het nog even geduld hebben. Er lijkt vanuit de overheid groen licht te komen om als volledige groep weer te mogen trainen. Nu moet er door een leeftijdsrestrictie nog apart getraind worden door een aantal spelers. “Voetbal is een teamsport en aan de definitie van het woord TEAM (Together Everyone Achieves More) kunnen we op dit moment nog niet voldoen. Ik ben echter positief ingesteld en verwacht dit binnenkort wel weer te kunnen, zodat we richting ‘normaal’ gaan. Voetbal is de mooiste sport die er is, maar alleen als we het weer met zijn allen kunnen.”