Longread: Het zoveelste wonder van Waalwijk – seizoen 2020/2021

Seizoen 2020/2021 zal vooral de boeken ingaan als het ‘coronaseizoen’. Geen volle stadions, geen ‘echte’ huldigingen, niks. Ajax is kampioen, VVV Venlo en ADO Den Haag degraderen direct. Emmen knokt zich knap terug naar nacompetitie, maar vliegt tegen NAC er alsnog uit. Zo zal dit seizoen de boeken in gaan. RKC Waalwijk weet zich met de kleinste begroting van de eredivisie knap te handhaven. Vooraf werd dat door geen enkele ‘analist’ voor mogelijk gehouden. Wij van De Langstraat Voetbal kijken terug op een memorabel seizoen, met pieken en dalen voor RKC Waalwijk. Wat waren de beslissende momenten? Wie waren de beslissende spelers? Hoe gaat volgend seizoen eruit zien? Je leest het allemaal in deze longread.

Seizoenverloop

Al voordat het seizoen begonnen is, is er bij RKC Waalwijk wat aan de hand. Natuurlijk, inkomende en uitgaande transfers. Maar er speelt ook wat met Sylla Sow. Via een ingewikkelde arbitragezaak weet RKC Waalwijk Sow vast te houden. Hij zal later in het seizoen van grote waarde zijn.

Op 13 september 2020 begint voor RKC het eredivisieseizoen 2020/2021 met een thuiswedstrijd tegen Vitesse. Er mag wat publiek bij zijn, later zal blijken dat dat de enige thuiswedstrijd is die RKC zal spelen met publiek. Ze verliezen de eerste wedstrijd kansloos met 0-1. Wat volgt zijn nog twee lastige wedstrijden tegen Ajax en FC Utrecht, beide buiten het Mandemakers stadion. Er wordt, zoals vooraf verwacht, twee keer verloren. De van Torino gehuurde spits Damascan maakt tegen Utrecht zijn debuut en scoort direct. Uiteindelijk verliest RKC wel met 3-1.

De eerste wedstrijd van RKC tegen Vitesse: 0-1.
Foto: Alexander de Peffer

Na drie lastige wedstrijden volgt er eindelijk een tegenstander van een minder kaliber: Heracles. Door een schot vanaf de 16 meterlijn door Bakari weet RKC 0-1 te winnen. Lamprou stopt in die wedstrijd nog een penalty van Vloet. RKC weet volledig tegen de verhoudingen in de 3 punten mee te nemen naar Waalwijk. Na drie uitwedstrijden treedt RKC thuis aan tegen PEC Zwolle. De van NAC Breda overgekomen Finn Stokkers weet in de slotminuten met zijn eerste goal voor RKC een punt te redden: 1-1.

Op 25 oktober speelt RKC tegen Feyenoord. Ze spelen goed, en maken het Feyenoord erg lastig. Door twee schitterende goals van John en Ngonge weet RKC 2-2 gelijk te spelen. Daarmee doet het zichzelf tekort. Drie dagen na Feyenoord staat er een bekerwedstrijd op het programma tegen Cambuur. Wederom scoort RKC twee keer fenomenaal. Er moeten helaas wel penalty’s genomen worden. Meulensteen mist en Mike Grim weet er geen een te stoppen. RKC ligt er dus direct uit in de beker.

RKC sprokkelt langzaam wat punten

In de zeven wedstrijden na de bekeruitschakeling verliest RKC van AZ, Sparta, Groningen en PSV. Damascan weet weer te scoren en redt een punt in Heerenveen. Tegen FC Twente en VVV Venlo wordt er knap gewonnen, 0-2 uit bij Twente. De thuiswedstrijd tegen VVV was een groot vermaak. RKC weet een achterstand tegen het tiental van de Venlonaren om te buigen naar een 3-2 overwinning.

Op speeldag 14 speelt RKC haar laatste eredivisiewedstrijd in het kalenderjaar 2020 in Sittard. Fortuna draait op dat moment nog niet zo goed als het later zou gaan draaien. Er kan dus een gat geslagen worden. Dat gebeurt niet: RKC krijgt in de 92e minuut de deksel op de neus en verliest 2-1. Ze gaan met 12 punten de winterstop in, daarmee staan ze op een 14e plek.

Na de winterstop volgen er direct weer belangrijke wedstrijden voor RKC. Ze spelen tegen ADO, Willem II en opnieuw tegen Fortuna Sittard. In die drie belangrijke wedstrijden wordt maar een schamel puntje gepakt tegen Willem II. Tussendoor speelt RKC nog gelijk tegen Heerenveen en verliest het opnieuw van PSV. Op speeldag 19 staan ze 15e met 14 punten. Fortuna Sittard is uit het zicht verdwenen en ADO is tot op 3 punten genaderd. Foute boel.

In speelronde 20 en 21 spelen ze tegen PEC en Vitesse. Beide wedstrijden eindigen in 1-1. De drie daaropvolgende wedstrijden blijken later van cruciaal belang.

Beslissende Touba

Op 12 februari speelt RKC in het carnavalsshirt de ‘ó zó’ belangrijke wedstrijd tegen FC Emmen. Het is de hele wedstrijd billenknijpen. Tot RKC in minuut 90 een corner krijgt. Touba ziet dat de restverdediging niet op orde is dus loopt al terug voordat de corner is genomen. ‘’Zo kon Emmen niet counteren’’, verklaarde hij later. De corner wordt genomen, Touba draait zich om en schiet de bal van twintig meter perfect in de hoek. 1-0. RKC wint die belangrijke wedstrijd dus door Ahmed Touba, hij speelt wederom een grote rol in het ‘succes’ van RKC dit seizoen. Misschien was dit, met de kennis van nu, wel de belangrijkste overwinning van het seizoen.

Touba (rechts) wordt geknuffeld na zijn winnende goal tegen Emmen.
Foto: Alexander de Peffer

De twee wedstrijden daarna krijgt RKC geen goal tegen en wint het 3-0 van Heracles en speelt het 0-0 gelijk tegen ADO. Laatstgenoemde wedstrijd was een saaie pot, een wedstrijd waarin RKC niet wilde verliezen. Dat was duidelijk te zien.

RKC raakt wat in verval

In de vijf wedstrijden daarna verliest RKC in de laatste minuut van Utrecht door een onterechte penalty. Een punt door de neus geboord, scheidsrechter van der Eijk gaf zijn fout toe na de wedstrijd. RKC verliest ook van Sparta, maar weet drie belangrijke punten te pakken tegen FC Groningen. Daarna wordt er wel verloren van een op stoom geraakt Emmen en een ‘bijna kampioen’ Ajax.

Op 23 april verliest RKC wederom van een directe concurrent. Ditmaal is Willem II voor eigen publiek met 1-0 te sterk. De week erop verliest RKC in eigen huis met 1-3 van AZ. Sow pakt rood en krijgt een schorsing van drie wedstrijden waarvan één voorwaardelijk. RKC vecht de zaak aan en krijgt haar gelijk, Sow mag de twee wedstrijden gewoon meedoen.

Oosting aan de bal tegen FC Groningen.
Foto: Alexander de Peffer
Enorme spanning

De apotheose nadert. Ajax is al kampioen, maar onderin kan er nog van alles gebeuren. RKC staat voor de wedstrijd tegen VVV op 8 mei op de 14e plek. Twee puntjes boven Emmen die op plek 16 staat. Een overwinning in Venlo zou geen overbodige luxe zijn. RKC speelt tegen VVV Venlo uiteindelijk met 3-3 gelijk. RKC komt in minuut 84 met de schrik vrij als Ngonge van elf meter met zijn tweede van de wedstrijd de 3-3 maakt.

Beslissende wedstrijd tegen FC Twente

In de een-na-laatste speelronde moet RKC thuis tegen FC Twente. RKC is met een overwinning veilig. Theoretisch gezien kan Emmen er dan nog overheen, maar het verschil in doelsaldo is zo groot dat dat eigenlijk niet kan. De eerste helft is rommelig en beide teams lijken zenuwachtig. Al speelt Twente nergens meer om. De eerste helft kent twee kansen, de ruststand is daarom ook 0-0.

De tweede helft begint dramatisch voor RKC. In minuut 47 komen ze 0-1 achter door de Braziliaan Danilo. Een minuut later is het gelukkig aan de andere kant raak. Sow maakt na een mooie aanval de 1-1. Weer zes minuten later is het wederom Sow die de 2-1 tegen de touwen schiet na een mooie een-twee tussen Quasten en Oosting.

Wat volgt is een zenuwslopende 30 minuten. Danilo pakt in minuut 86 rood, dan lijkt de klus geklaard voor RKC. De druk blijft vol op de ketel staan, de vierde official geeft aan dat er nog 7 minuten bijkomen. ‘’Het leek wel een kwartier te duren’’, zei Quasten na afloop van de wedstrijd. Als het laatste fluitsignaal klinkt is de vreugde groot. Ook bij de fans die zich buiten het stadion hebben verzameld.

Hans Mulder en Richard van der Venne wachten op het laatste fluitsignaal tegen Twente.
Aflsuiting

Matchwinner Sow die RKC naar handhaving schiet. Dat had niemand kunnen voorspellen. RKC wist hem aan het begin van het seizoen door middel van een arbitragezaak te behouden, en nu is hij zo ongelofelijk belangrijk voor de club. De laatste wedstrijd tegen Feyenoord is bijzaak, met een doelsaldo van +13 ten opzichte van Emmen kan dat niet fout gaan.
RKC Waalwijk speelt nog een jaar eredivisie!

Wie of wat heeft RKC gered dit seizoen?

RKC Waalwijk heeft in de wedstrijden tegen directe concurrenten nooit echt thuisgegeven. Er lijkt op die wedstrijden een vloek te rusten. De thuiswedstrijden tegen Emmen, FC Groningen en FC Twente hebben het verschil gemaakt. In die wedstrijden heeft RKC zichzelf laten zien en belangrijke drie punten gepakt.

Fantastische verdediging

Uiteindelijk blijven ze op doelsaldo in de eredivisie. Dat is te danken aan het trio achterin. Nieuwkomers Lamprou en Touba hebben uitstekend werk geleverd. Ook Meulensteen draaide een fantastisch seizoen, hij is wat onderbelicht gebleven. Vorig seizoen had RKC na 26 wedstrijden 60 goals tegen. Dit seizoen zijn dat er 55 na 34 speelronden. Een knappe prestatie. Conclusie: In de verdediging werd dit seizoen dus echt het verschil gemaakt.

Hoe nu verder?

De Waalwijkers incasseren dus weinig, maar voorin loopt het nog niet zo soepel. ‘Máár’ 33 doelpunten gescoord dit seizoen. Stokkers en Ngonge zijn clubtopscorer met beide vijf doelpunten, erg weinig voor een clubtopscorer. Voor komend seizoen heeft RKC vooral scorend vermogen nodig. Dat hoeft geen Giakoumakis te zijn met 26 goals, maar iemand die tien keer het net weet te vinden is al heel wat. Creatieve spelers als Ngonge en Daneels behouden voor de flanken zou een goede zet zijn van RKC.

Transferperiode

Verdedigend staat het prima. Daar is het zaak om spelers vast te houden. Al staat Touba in de belangstelling van enkele clubs en hint Lamprou op een vertrek. Dat zijn twee spelers die je 100% gaat missen als ze vertrekken. Mocht er iemand vertrekken dien je daar een goede opvolger voor te vinden, op de bank zit niks wat een heel seizoen meekan in de eredivisie.

Dan het middenveld, daar vertrekt Tahiri. Het is hopen dat stofzuiger Anita blijft anders kan je helemaal opnieuw beginnen. Ayman Azhil wordt nog mee onderhandeld, nog een jaar RKC zou niet gek zijn. Echter is de kans ook reëel dat hij terugkeert naar Duitsland. Een of twee extra middenvelders met het temperament van Van der Venne zou RKC goed doen. Er mag iets meer gif en felheid in het team komen. Momenteel brengt alleen de Ossenaar dat.

Aflopende contracten

Lamprou, Anita en Azhil gaan sowieso nog om tafel met de club. Anders spelers als John en Nieuwpoort ook, hier zal spoedig duidelijkheid over zijn. RKC Waalwijk wil deze jongens vasthouden. Kort geleden kwam het nieuws naar buiten dat clubicoon Hans Mulder zijn tiende seizoen ingaat en het Geelblauw dus nog minimaal één jaar verdedigt.

Er was een pijnlijke mededeling voor Sow, Quasten en (Mike) Grim. Na de arbitragezaak van vorig jaar is het niet heel gek dat Sow mag vertrekken, ook Grim is geen hele grote verrassing. Dat Quasten zijn contract niet verlengd wordt is wel enigszins verrassend. De 36-jarige linksback speelde dit seizoen 22 wedstrijden in het Geelblauw. Een logische reden hiervoor is dat door de handhaving de andere linksback Lutonda automatisch vastligt tot 2024. RKC zal met hem door willen en verjongen op die linksbackpositie. Oosting en Damascan, beiden gehuurd, keren terug naar hun eigen club. Respectievelijk AZ en Torino.  

Eindrapport

Basiself:
Lamprou: Meerdere malen bepalend geweest in wedstrijden.
Bakari: Te wisselvallig, drive naar voren goed, verdedigend ondermaats.
Touba: Net als Lamprou bepalend in wedstrijden, de aankoop van het seizoen.
Meulensteen: IJzersterk seizoen, ietsjes onderbelicht gebleven.
Quasten: Verdedigend komt hij af en toe wat tekort, uitstekende techniek en schot.
Tahiri: Heeft zijn stempel niet kunnen drukken op dit seizoen, 1 goal in 33 wedstrijden is te matig. Gaat RKC verlaten.
Anita: Stofzuiger op het middenveld, soms slordig of iets te traag.
Van der Venne: Veel grote kansen gemist en soms slordig in passing, wel altijd fel in de duels.
Ngonge: Blessure gehad, zijn draai laat gevonden, maar wel bepalend op het eind.
Sow: Bepalend geweest in de slotfase van het seizoen, rest van het seizoen niet echt op zijn positie gespeeld.
Oosting: Heeft zijn doelpunten gemaakt, maar af en toe slordig in het aanvalsspel.

Wissels:
Stokkers: Vooraf werd er wellicht meer van hem verwacht, heeft het verschil niet kunnen maken in de spits.
Azhil: Goede huurling van Bayer Leverkussen, stofzuiger op het middenveld.
Daneels: Nog niet zijn seizoen, wel de mooiste goals gemaakt dit seizoen.
John: Heeft niet kunnen brengen wat er van hem werd verwacht, dat vindt hij zelf ook.