Vooruitblik op het komende seizoen met RFC Zaterdag trainer Paul van der Donk

Foto: archief RFC

Raamsdonksveer – Steeds meer mensen in Nederland zijn gevaccineerd, de tendens qua Corona besmettingen is dalend en het normale leven lijkt voorzichtig weer opgepakt te kunnen gaan worden. Hopelijk zet deze lijn zich door en kan er in het laatste weekend van september gestart worden aan weer een volledig voetbalseizoen. De komende weken gaan we in gesprek met een aantal regionale trainers om vooruit te blikken op het aankomende seizoen. Deze keer gaan we in gesprek de trainer van RFC Zaterdag: Paul van der Donk.

Er kan inmiddels weer met het volledige team getraind worden; de voorbereidingen op het komende seizoen kunnen gestart worden. Hoe kijk je hier als trainer tegenaan?
“Het afgelopen seizoen was ondanks de beperkte hoeveelheid aan wedstrijden een lang en lastig seizoen. Voor iedere trainer is het de uitdaging geweest om de spelers te blijven motiveren en triggeren om toch steeds stappen te blijven zetten richting de hervatting van de competitie. Dit is soms lastig en iedere speler zit ook anders in elkaar. De kunst is om toch die snaar te raken en de spelers er bewust van te maken dat ontwikkeling ook zonder wedstrijden mogelijk is. Tevens is het natuurlijk van belang redelijk fit te blijven, ook voor de algehele gezondheid.“

Hoe gaat deze voorbereiding er voor jouw club uit zien?
“Wij hebben bij RFC Zaterdag een korte vakantie en trainen lang door. Zeker nu er dadelijk wedstrijden gespeeld mogen worden tegen andere clubs. Wij proberen zoveel mogelijk wedstrijden te gaan spelen. Tijdens de wedstrijden leer je toch het meeste. Daarbij komt dat ik mijn trainingen uit wedstrijden haal en “voetbalconditie” krijg je tijdens wedstrijden. Zo hopen wij ijzersterk aan de competitie te beginnen.“

Welke spelers zijn er volgend seizoen niet meer bij?
“Wij zijn redelijk compleet gebleven. Ramon van Dalen is teruggekeerd naar zijn oude club (VV Almkerk, red.) en Maurice van den Kieboom heeft besloten om lager te gaan voetballen. Na een lange staat van dienst, hij voetbalde meer dan twaalf jaar in het eerste elftal, kiest hij er nu voor om in een vriendenelftal te gaan spelen.”

En welke spelers komen volgend seizoen de gelederen versterken?
“Ook qua instroom is het rustig gebleven. Wij hebben geen mensen van buitenaf erbij gekregen. Wel heeft Ole van Beek de overstap gemaakt van zondag naar zaterdag. Volgend seizoen gaan we dus met nagenoeg dezelfde selectie aan de slag.“

Wat zijn de verwachtingen en doelstellingen voor het komende seizoen?
“Door de tendens die je ziet in het amateurvoetbal, veel verenigingen maken met hun selectie de overstap van het zondagvoetbal naar de zaterdag, zal het een lastig seizoen gaan worden. Juist in onze competitie zien we een aantal sterke zondagclubs erbij komen.

Ik denk dan ook dat wij een van de zwaarste competities in de vierde klasse hebben. Er zitten minimaal vijf erg sterke tegenstanders bij. Wij zullen moeten zorgen dat we constant zijn en ons iedere week verbeteren. Zo hopen we aan het einde van het seizoen mogelijk mee te doen om een prijs. Het kampioenschap is (op dit moment) voor ons te hoog gegrepen.“