Ayman Azhil voelt zich goed in Waalwijk

Foto: Alexander de Peffer

Waalwijk – Na de ochtendtraining van donderdag 8 juli spraken we de Duitser Ayman Azhil. Een open, bescheiden, maar toch ook ietwat verlegen jongen. De Nederlandse taal verstaat hij inmiddels goed, antwoorden doet hij liever in het Engels. De hamstringblessure van vorig seizoen is nog niet volledig weg en RKC neemt geen risico, maar hij voelt zich goed. We vroegen de 20-jarige middenvelder naar zijn jeugd, Bayer Leverkussen en hoe hij het momenteel in Waalwijk vindt. Daarnaast sluiten we af met een primeur omtrent zijn contract bij Leverkussen.

Jeugd

De huurling groeide samen met zijn oudere en twee jongere broers op in Düsseldorf. ‘’Mijn kleine broertje heeft meer talent dan ik, hij is ook linksbenig, maar hij is ook een beetje verlegen. Hij wil met zijn vrienden spelen en niet hogerop’’, vertelt Azhil lachend. Azhil speelde bijna elf jaar bij Leverkussen, waar de middenvelder momenteel nog steeds onder contract staat. ‘’Bijna mijn hele jeugd was ik aan het trainen of zat ik op school’’, vertelt hij.

Met zijn school had hij ‘geluk’, hij zat op het internaat van Bayer Leverkussen. Zo kon hij gymnasium afronden en tegelijkertijd op hoog niveau voetballen. Op die school zat hij twee schooljaren lager dan Kai Havertz, met wie hij ook een tijdje getraind heeft. Havertz besliste afgelopen seizoen de Champions League finale door het enige doelpunt te maken voor Chelsea.

Het leven in Waalwijk

Dan terug naar Waalwijk, Azhil woont samen met Ahmed Touba en kan het goed met hem vinden. ‘’In het begin kon ik geen Nederlands verstaan, maar RKC heeft me goed geholpen met dat en nog veel meer’’, vertelt hij over het feit dat het lastig is om op jonge leeftijd je geboorteland te moeten verlaten. Hij is al een enkele keer op de foto gevraagd en herkend. ‘’Vorig jaar bestelde ik eten en de bezorger herkende mij en zei iets van: ‘Deze zaterdag speel je tegen Heracles, succes dit weekend!’ en dat vond ik wel leuk. Dat is waarom je voetbal speelt’’, vertelt hij glunderend.

Tweede periode RKC

Azhil is blij met zijn eerste seizoen in het geel-blauw. De vele speelminuten en handhaving in de eredivisie kon hem wel bekoren. Dit seizoen wil hij nog meer minuten maken en zichzelf nog verder ontwikkelen. Op de vraag van wie hij het meest geleerd heeft reageert hij als volgt: ‘’Anas Tahiri, hij speelde vorig seizoen op dezelfde positie als ik en is een goede vriend van mij. We praatten veel en hij heeft me veel geholpen op en naast het veld.’’ Azhil en de reeds naar CFR Cluj (Roemenië) vertrokken Tahiri hebben nog steeds contact, geeft hij aan.

Aan het eind van vorig seizoen heeft Azhil veel met Mo Allach en Frank van Mosselveld gesproken, zij hebben toen al duidelijk gemaakt dat ze hem graag nog een tweede periode wilden huren. ‘’Voor mij was het een goede kans, dus ik heb niet na hoeven denken over iets anders. RKC was mijn eerste keuze’’, vertelt Azhil die zich duidelijk thuis voelt bij RKC.

Peter Bosz en Bayer Leverkussen

In Leverkussen heeft Peter Bosz drie seizoen als hoofdcoach gefunctioneerd. De voormalig trainer van onder meer Ajax en Borussia Dortmund speelde meer dan honderd wedstrijden in dienst van RKC. Azhil wist dat en vertelt het volgende: ‘’Toen Mo aan Peter Bosz vroeg over mij legde Peter Bosz me uit dat hij hier gespeeld heeft, hoe de club is en dat het een goede kans was voor mij.’’ Bosz heeft dus een grote rol gehad in de huurdeal. Zijn contract bij Bayer Leverkussen is overigens met één jaar verlengd, tot 2023. Over de toekomst speculeert hij niet teveel. Dit seizoen focust Azhil zich op RKC, daarna ziet hij wel weer verder.